VPRO na aangifte: "Zomergasten met Dyab Abou Jahjah gaat gewoon door"

29 juli 2016 14:57 | actualiteiten | Door Televizier

© Merlijn Doomernik

De live-uitzending van Zomergasten met Dyab Abou Jahjah komt zondag gewoon op de buis, ondanks de aangifte die de joodse belangenorganisatie FJN deed tegen omroep VPRO.

Federatief Joods Nederland (FJN) noemt Abou Jahjah schuldig aan 'verspreiding van haat en ondersteuning van terrorisme' en klaagde zowel de publicist zelf als omroep VPRO aan. Het Openbaar Ministerie gaat de aangifte behandelen.

Geen strafbaar feit

"Voor ons zijn dit geen redenen om de uitzending op te schorten", reageert VPRO-tv-hoofdredacteur Karen de Bok in De Telegraaf. "Door de VPRO is geen strafbaar feit gepleegd, dus we zien de aangifte met vertrouwen tegemoet."

Verwerpelijke uitspraken

"Misschien doet Abou Jahjah verwerpelijke uitspraken, maar die worden door meerdere mensen gedaan", legt De Bok uit. "Dat kun je negeren, maar je kan ook bekijken waar deze vandaan komen. Juist een programma als Zomergasten is geschikt om die uitspraken te leren zien in de context van de persoonlijke geschiedenis van de gast."

Open gesprek

Met alle kritiek krijgt kersverse Zomergasten-presentator Thomas Erdbrink een ontzettend lastige eerste uitzending. Eerder deze week gaf hij toe dat hij even moest nadenken voordat hij 'ja' zei tegen Abou Jahjah als eerste Zomergast. "Het is aan de kijker zelf om te kijken wat hij of zij van Abou Jahjah's mening vindt", zei Erdbrink op Radio 1. "Ik kan alleen proberen om een zo eerlijk en open mogelijk gesprek te voeren."

De aflevering van Zomergasten met Abou Jahjah is zondag 31 juli om 20.15 uur te zien op NPO 2.

Meer over