Vrienden Diana willen omstreden documentaire verbieden

31 juli 2017 14:51 | actualiteiten | Door Televizier

Vrienden van prinses Diana hebben de Britse zender Channel 4 met klem verzocht een nieuwe documentaire over haar niet uit te zenden omdat het verboden beeldmateriaal bevat.

Om stil te staan bij het feit dat Diana twintig jaar geleden om het leven kwam, wil Channel 4 de documentaire Diana: In Her Own Words uitzenden. 

Logopedist

De documentaire bevat echter openhartige gesprekken die Diana tussen 1992 en 1993 voerde met haar logopedist Peter Settelen. Hij werkte met de toen pasgescheiden prinses aan haar manier van spreken, maar tijdens de sessies liep een emotionele Diana helemaal leeg over haar getroubleerde huwelijk met prins Charles.

Historisch belang

Deze tapes werden in 2001 in beslag genomen door Scotland Yard tijdens een inval in het huis van Diana's voormalige butler Paul Burrell. Sindsdien zijn de opnames aan diverse omroepen en zenders aangeboden, maar bleven ongebruikt tot Channel 4 besloot dat ze van ongekend historisch belang zijn.

Privé

Volgens de vrienden van Diana, waaronder haar biografe Penny Junor, is het tegendeel waar. De opnames waren privé en dienen dat ook te blijven. Junor noemt het besluit van Channel 4 om de beelden toch te gebruiken dan ook obsceen en immoreel. 

Vooralsnog gaat de uitzending gewoon door.

Meer over