Waarom haalde Ionica Smeets niet de finaleweek van De Slimste Mens?

Veel kijkers snappen niet waarom Ionica Smeets na 7 afleveringen in De Slimste Mens naar huis moest in plaats van naar de finaleweek. Maar zo zijn de regels nu eenmaal.

Tijdens haar zevende deelname zat Ionica (ook bekend van Zomergasten, zie foto) er voor spek en bonen bij, net als Jan-Jaap van der Wal al eerder gebeurde. In het geval van Ionica was het extra pijnlijk omdat ze de enige vrouw had kunnen zijn in de finale. Philip Freriks riep haar troostend uit tot slimste vrouw van het seizoen, maar daar koopt Ionica natuurlijk niets voor. Als protest trok ze in de laatste aflevering een roze trainingspak aan, omdat het er toch niet meer toe deed.

De regels

Hoe zit dat? Eerst wordt gekeken naar hoeveel afleveringen iemand heeft mee gedaan, daarna hoe vaak iemand dagwinnaar is geweest. Mochten er kandidaten zijn die even vaak dagwinnaar zijn geweest, dan wordt gekeken naar welke kandidaat over alle afleveringen de meeste seconden heeft gehaald. (Dat was deze keer niet aan de orde). Ionica had de finaleweek dus wel gehaald wanneer ze vaker 'de slimste mens van de dag' zou zijn geweest.

Dit probleem kwam pas in het vierde seizoen van De Slimste Mens bovendrijven, omdat dit keer veel mensen het zeven afleveringen lang volhielden. In de originele Vlaamse versie van het programma bestaat dit probleem niet, daar blijven kandidaten zitten zolang ze winnen.

De finaleweek start om 20.25 op NPO 2 ziet er als volgt uit:

Maandag 25 augustus
Maurice Wijnen (7 afleveringen, 3x dagwinnaar) stroomt als nummer 5 van de top 5 als eerste in. Zijn tegenstanders zijn Timur Perlin en Erik van der Hoff (de 2 kandidaten die doorgingen na aflevering 30).

Dinsdag 26 augustus
Erik Dijkstra (7 afleveringen, 4x dagwinnaar) stroomt in als nummer 4 van de top 5. Zijn twee tegenstanders zijn de overgebleven kandidaten van maandag.
 
Woensdag 27 augustus
Diederik Jekel (7 afleveringen, 5x dagwinnaar) stroomt in als nummer 3 van de top 5. Zijn twee tegenstanders zijn de overgebleven kandidaten van dinsdag.

Donderdag 28 augustus
Jan Versteegh (7 afleveringen, 6x dagwinnaar) stroomt in als nummer 2 van de top 5. Zijn twee tegenstanders zijn de overgebleven kandidaten van woensdag.

Vrijdag 29 augustus
Art Rooijakkers (7 afleveringen, 7x dagwinnaar) stroomt in als nummer 1 van de top 5. Zijn twee tegenstanders zijn de overgebleven kandidaten van donderdag.

De twee kandidaten die na ronde 5 de meeste punten hebben, spelen de finale tegen elkaar.

Meer over:

Reageren