War Horse: paard op het podium

Drie acteurs zijn ervoor nodig om de paarden in de theatervoorstelling War Horse zo natuurgetrouw mogelijk te laten bewegen.

Onlangs ging de theatervoorstelling War Horse in première, over de bijzondere band van een soldaat en zijn paard tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. In de gelijknamige documentaire wordt uitgelegd hoe de show tot stand kwam. Zo is te zien hoe de paarden op het toneel door acteurs in groepjes van drie worden bewogen.

Dennis de Groot

Een van hen is Dennis de Groot, bekend uit het musicalprogramma Op zoek naar Zorro. Als voormalig stuntruiter bij de Efteling heeft hij heel wat meegemaakt op de rug van een paard. Maar een paard zijn is andere koek, legt hij uit op de cultuursite van de AVRO: ‘’Wat vermoeiend, en wat zwaar. Lastig is dat je niet kunt praten met elkaar.”

Ademhaling

De drie acteurs communiceren daarom via hun ademhaling: ‘’Het geeft aan wanneer we gaan stappen, draven en galopperen.” Tegelijkertijd laten ze zo horen hoe het paard zich voelt. Een kalme ademhaling van de drie acteurs levert een heel ander resultaat op dan wanneer ze naar lucht happen, vertelt Dennis. ‘’Een paard dat rustig staat te grazen, ademt tenslotte heel anders dan een paard dat zenuwachtig is. Als de dieren, acteurs en muziek samenkomen, vergeet je dat je naar poppen kijkt.”

Dolblij

Dennis, die vóór zijn musicalcarrière zelf paarden hield en regelmatig wedstrijden reed, is dolblij dat uitgerekend hij in deze voorstelling speelt. ‘’Mijn band met paarden was er altijd al, maar dat gevoel is nu alleen maar sterker geworden.”

Meer over:

Reageren