Wat is er op tv rond Dodenherdenking?

Alle grote Nederlandse tv-zenders staan rond 20.00 uur even stil bij Dodenherdenking. Maar er is ook de rest van de avond aandacht voor de Tweede Wereldoorlog.

Op 4 mei herdenken we de Nederlandse oorlogsslachtoffers: om 20.00 uur is het in het hele land twee minuten stil. Veel mensen brengen deze minuten voor de televisie door.

Herdenking

Op de meeste tv-zenders is vanaf ongeveer 19.55 uur de Nationale Dodenherdenking op de Dam te zien, waarbij ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig zijn. RTL kiest er zoals gebruikelijk voor om een andere herdenking uit te zenden: RTL 4, 5, 7 en 8 laten de twee minuten stilte op de Waalsdorpervlakte zien, in een duingebied bij Den Haag waar tijdens de oorlog honderden mensen werden gedood.

NPO 2

NPO 2 besteedt vanaf 18.45 uur al aandacht aan de herdenking. In de uitzending van de NOS is onder andere de nationale herdenking in de Nieuwe Kerk in Amsterdam te zien. Verder doet Annechien Steenhuizen verslag vanuit het Gelderse dorp Putten, dat in 1944 getroffen werd door een grote razzia. Putten staat ook centraal in de documentaire De razzia van Putten: de weg naar verzoening, die NPO 2 om 20.25 uur uitzendt.

Memories: Liefde in oorlogstijd

Maar naast de herdenking is er nog meer op televisie dat te maken heeft met de oorlog. Zo gaat Anita Witzier in een speciale aflevering van Memories op zoek naar liefdes die zijn ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze ontmoet bijvoorbeeld Nettie, die in de Hongerwinter bij de tuindersfamilie van Joop logeerde om aan te sterken. Joop en Nettie voelden zich tot elkaar aangetrokken en zien elkaar nu in Memories terug.

Films: The Boy In The Striped Pyjamas & Schindler's List

SBS 6 en Veronica zenden allebei een film over de Tweede Wereldoorlog uit. Op SBS 6 is dat The Boy In The Striped Pyjamas, waarin Bruno, het zoontje van een SS-officier, bevriend raakt met de joodse Shmuel, die in een concentratiekamp zit. Veronica kiest voor Schindler's List, een film over de Tsjechische Oskar Schindler, die in de oorlog ruim duizend joden weet te redden door ze in zijn fabriek te laten werken. Beide films beginnen om 20.30 uur.

The Final Days of Anne Frank

Ook National Geographic staat stil bij 4 mei. Om 20.02 uur zendt de zender The Final Days Of Anne Frank uit, een documentaire over het leven van Anne Frank na haar arrestatie. De makers maken gebruik van foto's en ooggetuigenverslagen van overlevenden van de kampen Auschwitz, Sobibor en Bergen-Belsen. De voice-over bij deze bijzondere film is ingesproken door Jeroen Krabbé.

DWDD

Om 19.00 uur laat De Wereld Draait Door op NPO 1 een compilatie zien van eerder uitgezonden items die gerelateerd zijn aan de Tweede Wereldoorlog. Daarin komt onder andere een gesprek met Hanneke Groenteman langs.

Lees ook:
De Wereld Draait Door maandagavond niet live.

Meer over: