Witte Huis reageert op Netflix documentaire Making a Murderer

8 januari 2016 17:19 | actualiteiten | Door Televizier

© Netflix

Making a Murderer blijft de gemoederen bezig houden. De documentaire heeft zelfs een officiële reactie van president Obama zelf opgeleverd.

De Netflix docuserie over de vermoedelijk ten onrechte voor moord veroordeelde Steven Avery en zijn neef Brendan Dassey heeft een stortvloed aan verontwaardigde reacties opgeleverd.

Steven Avery petitie 

Ook werd er een online petitie gestart, gericht aan president Obama met de vraag Steven en Brendan gratie te verlenen. Het Witte Huis neemt dergelijke petities alleen in behandeling als er meer dan 100.000 mensen tekenen binnen een aantal weken. In dit geval hadden na een paar dagen al meer dan 128.000 Amerikanen hun digitale krabbel gezet.

Zonder pardon

Het Witte Huis kwam dan ook met een verklaring, maar had geen goed nieuws. Ook al heeft Obama in acht jaar tijd zo'n 184 veroordeelden gratie gegeven, hij staat in dit geval machteloos. Steven en Brendan zijn geen federale gevangenen maar zitten opgesloten in een gevangenis van de staat Wisconsin. De wet schrijft voor dat een federale rechtsmacht, Obama in dit geval, juridische besluiten van de individuele staten niet ongedaan mag maken. Gratie kan alleen door lokale bestuurders gegeven worden.

Wisconsin

Momenteel doet er nog een andere petitie de ronde op Change.Org. Deze is gericht aan zowel president Obama als de gouverneur van Wisconsin, Scott Walker. Op dit moment is die petitie al door bijna 350.000 mensen getekend. Een officieel antwoord van Walker laat op zich wachten.

Meer over