'Ik vind het schitterend'

Xander van der Wulp volgt Ron Fresen op als politiek duider NOS Journaal

21 maart 2022 16:06 | actualiteiten | Door Janine van Rooden

© ANP/Robin van Lonkhuijsen

Per 1 mei wordt Xander van der Wulp de vaste politiek duider van het NOS Journaal. De journalist volgt daarmee de ongeneeslijk zieke Ron Fresen op.

Van der Wulp (47) begon al op zeventienjarige leeftijd bij de NOS. Sinds 2008 is hij regelmatig als politiek verslaggever in het journaal te zien en binnenkort dus als vaste politiek duider. "De afgelopen jaren heb ik op allerlei manieren geprobeerd om de politieke ontwikkelingen bij een zo groot mogelijk publiek onder de aandacht te brengen. Ik vind het schitterend dat ik dat nu dagelijks in het NOS Journaal kan gaan doen", zegt Xander over zijn nieuwe functie.

Podcast

De journalist maakt ook al geruimde tijd de politieke podcast De Stemming en dit zal hij blijven doen. "Ik blijf ook betrokken bij onze online berichtgeving en blijf met plezier de podcast maken." Hij geeft aan het belangrijk te vinden om in zijn podcast meer achtergrond kwijt te kunnen en keuzes te kunnen verantwoorden. "In deze tijd waarin de journalistiek regelmatig onder vuur ligt (ook van politieke partijen), vind ik dat steeds belangrijker", aldus Xander.

NOS Nieuws

Hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws is blij met de aanstelling van Xander van der Wulp: "Met zijn ruime ervaring in Den Haag kent hij de politici, weet hij hoe in en rond het Binnenhof de hazen lopen en destilleert hij daaruit de relevante verhalen. Die hij op een heldere, open en onbevangen manier - en waar het kan met een vleugje humor - op ons publiek weet over te brengen."

Meer over