'Onethische journalistiek'

Yvonne Coldeweijer dient officiële klacht in tegen Talitha Muusse en BNR

28 mei 2022 10:19 | actualiteiten | Door Faye Heijnis

© ANP
Yvonne Coldeweijer gaat stappen ondernemen tegen BNR en Talitha Muusse. De juicekoningin laat op Instagram weten een officiële klacht in te dienen bij de Raad voor de Journalistiek.

"Ik ben erachter gekomen dat BNR mij er dubbel bij heeft genaaid", aldus Yvonne in haar Insta Stories. 

Yvonne Coldeweijer vs BNR en Talitha Muusse

Yvonne legt uit dat BNR haar een andere video stuurde dan die de omroep zelf liet zien aan de buitenwereld. Volgens de roddelvlogger was die eerste video wel degelijk een stukje te zien dat het aannemelijk maakte dat Talitha coke snoof. Dat stukje liet BNR in hun eigen publicatie volgens Yvonne weg. En dat pikt ze niet. 

Officiële klacht tegen BNR en Talitha Muusse

"Dit is echt schandalig", oordeelt ze. "Hier is op vier punten sprake van onethische journalistiek en ik zal daarom een officiële klacht indienen bij de Raad voor de Journalistiek ten aanzien van de journaliste Talitha Muusse en de omroep BNR Nieuwsradio." 

Wat die vier punten volgens haar precies zijn, licht Yvonne ook even toe: 

"1. Uitlokking mag in de journalistiek niet worden toegepast, tenzij het een groot maatschappelijk doel dient.
2. Een onderzoek is gedegen als je meerdere kanalen op de proef stelt, niet één.
3. Als ik hoor- en wederhoor wil plegen dien je me niet te blokkeren. Ik maak daardoor geen eerlijke kans om verder onderzoek te doen. Je saboteert hiermee de uitkomst van het onderzoek.
4. Publicatie naar de buitenwereld is vervalst om mij in een kwaad daglicht te zetten." 

Wat betekent dit voor Talitha Muusse en BNR? 

De Raad voor de Journalistiek is een onafhankelijke instantie van zelfregulering in de media, waar belanghebbenden terecht kunnen met klachten over journalistieke activiteiten, die naar hun oordeel niet goed zijn afgehandeld door het medium zelf. Zodra Yvonne haar officiële klacht indient, gaat de Raad beoordelen of Talitha Muusse en BNR zorgvuldig hun werk gedaan hebben en of hun publicatie grenzen van journalistieke ethiek overschrijden. 

Oordeelt de Raad dat Muusse en BNR fout gehandeld hebben? In het uiterste geval kunnen ze BNR dan verzoeken om die uitspraak van de RvdJ dan ook te publiceren. Er volgt dus geen geldstraf of iets op, zoals in de rechtszaak die Yvonne onlangs zelf verloor van Samantha Steenwijk.

Meer over