Wisselende genres

Zoektocht naar beste zanggroep in nieuw programma Zing! eind mei te zien

9 mei 2023 12:30 | actualiteiten | Door Susanne Jansen

© Willem Jan de Bruin EO
In het nieuwe EO-programma Zing! wordt gezocht naar de beste zanggroep van Nederland 2023. Maar liefst 36 zanggroepen uit alle hoeken van het land hebben zich aangemeld om kans te maken op deze titel.

Van een enthousiast feestkoor uit de Betuwe tot een studentenjazzvereniging uit Delft: alles komt voorbij.

Mentoren

De mentoren die de groepen zullen begeleiden zijn Tania Kross, Glen Faria en Roel van Velzen. De presentatie is in handen van Giovanca Ostiana en Anne-Mar Zwart.

Opbouw

In de eerste afleveringen staan de audities centraal en kiezen de mentoren per aflevering één zanggroep uit die ze in de weken daarna gaan begeleiden om te groeien in uitvoering, techniek of wat er dan ook nodig is voor die groep. Vanaf de kwartfinales is er een jury, die bestaat uit 31 mensen uit het vak, zoals zangdocenten, muzikanten, een dirigent en producers. De jury bepaalt wie er doorgaan naar de volgende ronde.

Zingen is aanstekelijk

Presentatrice Giovanca Ostania hoopt op meer zingende Nederlanders: "In dit programma proef je echt de kracht en het plezier van samen zingen. Ik hoop dat het aanstekelijk werkt en dat mensen geïnspireerd raken om meer te gaan zingen. Anne-Mar Zwart spreekt de groepen achter de schermen en tijdens de voorbereidingen. "Het is bijzonder om te merken dat het vaak veel meer is dan zomaar een groep zingende mensen bij elkaar. Er ontstaat een band, mensen delen lief en leed en het wordt een soort muzikale familie," aldus Anne-Mar.

Zing! is vanaf zaterdag 27 mei om 20.30 uur te zien op NPO 1. 

Meer over