Zwarte Piet spreekt: „Ik heb de op één na mooiste baan van Nederland.”

23 oktober 2013 11:39 | actualiteiten | Door Televizier

Iedereen heeft dezer dagen een mening over Zwarte Piet. Maar wat vindt Piet zelf van alle commotie? Televizier.nl ging direct naar de bron.

Zwarte Piet is dit jaar het lijdend voorwerp van een enorme discussie. Prem Radakishun, Georgina Verbaan, minister Plassterk, de Amsterdamse burgemeester Van der Laan, allemaal spraken ze zich uit tegen het voortbestaan van Zwarte Piet. Hij zou kwetsend zijn voor de donkere medemens. Zelfs een mensrechtenorganisatie van de VN bemoeide zich met de kwestie en concludeerde dat we het hele Sinterklaasfeest moeten afschaffen.

In Spanje

Zwarte Piet zelf liet niets van zich horen, simpelweg omdat de vrolijke perpernotenstrooier nog in Spanje bivakkeert, maar Televizier had de eer en het genoegen de Hoofdpiet vorig jaar persoonlijk te spreken. In dat interview vertelde Piet klip en klaar wat hij van zijn functie vindt. Hieronder volgen de meest relevante passages uit het gesprek.

Is Sint een strenge werkgever?

„Nee, dat valt ontzettend mee. Als hij echt streng was geweest, was ik allang gevlogen. Ik heb de afgelopen jaren hier en daar echt wel wat steken laten vallen.”

Krijgt u als Piet ook cadeaus van de Sint?

„Het is al een heel groot cadeau om op de pakjesboot te mogen staan bij de intocht en al die vrolijke smoelwerken van de kinderen te mogen aanschouwen. Het ontroert me enorm om te zien hoeveel energie mensen steken in het Sinterklaasfeest. Op de boot heb ik elk jaar weer moeite om mijn tranen binnen te houden. En ik weet dat ik niet de enige ben die daar last van heeft. Verder mogen we naar hartenlust eten van zoete etenswaren als pepernoten en chocoladeletters – al moeten wij Pieten dat met mate doen. Concrete cadeaus krijgen we niet.”

Wat is het leukste aan uw baan?

„Het leukste aspect vind ik toch de overgave van iedereen die klaarstaat als wij ergens komen. De intocht is daar natuurlijk het mooiste voorbeeld van, maar ook als we op andere plekken in het land zijn geeft iedereen zich volledig over. Niet alleen kinderen tot zeven jaar, maar ook moeders, juffen, vaders en opa’s: allemaal zijn ze bereid om leuke dingen te roepen en liedjes te zingen. Dat heeft iets religieus. We hebben er blijkbaar behoefte aan om ons voor korte tijd gezamenlijk onder te dompelen in iets veiligs, gezelligs en liefs.”

Bent u gelukkig?

„Heel erg gelukkig. Ik heb de op één na mooiste baan van Nederland. Sinterklaas heeft natuurlijk de mooiste, maar ik heb geen enkele ambitie om hem op te volgen. Dat is ook volkomen onmogelijk. Een Piet kan nooit een Sint worden en andersom zal trouwens ook niet meevallen.”

Meer over