Lekker op de bank

11 films en series om te kijken nu je toch thuis zit

13 Maart 2020 13:07 | amusement | Door Constance van Amstel

© Netflix
Met een kuchje of een loopneus is je wereld dankzij de maatregelen tegen het coronavirus opeens een stuk kleiner. Je mag niet naar je werk, maar liever ook niet afspreken met vrienden. Dan maar voor de tv. Hier vind je 11 series, films en programma’s om in ieder geval een paar dagen in thuisquarantaine mee te overbruggen.
 1. The Handmaid’s Tale

Wat is het? The Handmaid’s Tale gaat over fictieve tijd waarin het Amerika van nu is overgenomen door godsdienstwaanzinnigen. Het doel van de leiders van het nieuwe Gilead is de afnemende vruchtbaarheid onder vrouwen een halt toeroepen door hen slechts nog te laten doen waarvoor ze gemaakt zijn: kinderen baren. June, een vrouw die voorheen werkte als redacteur bij een magazine,  is een van de vrouwen die wordt ingezet als dienstmaagd bij de onvruchtbare elite.

Waarom nu kijken: Omdat het altijd erger kan dan thuiszitten? En omdat het een prijswinnende serie is, uiteraard.

Waar kijken: Bij Videoland 

 1. De TV Kantine

Wat is het? Al ruim tien jaar persifleren Carlo Boszhard en Irene Moors bekende Nederlanders in De TV Kantine. Voorheen ontmoetten de sterren elkaar nog daadwerkelijk in de kantine van het Hilversumse, inmiddels wordt er elke week een populair tv-programma als rode draad genomen. Momenteel zie je bij RTL 4 het elfde seizoen, maar oudere reeksen kijk je terig via Videoland.

Waarom nu kijken: Even de zinnen verzetten in alle corona-gekte.

Waar kijken: Videoland

 1. Parasite

Wat is het: De verrassende winnaar van de Oscar voor beste film van het afgelopen jaar. Parasite is van de Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-Ho, die ook al een Oscar voor zijn regie kreeg. De film draait om een gezin dat moet rondkomen van werk als pizzadoosvouwer. Maar dan krijgt de zoon een gouden idee en dringen hij en zijn familie het leven binnen van een steenrijke familie.

Waarom nu kijken: Omdat je steeds al dacht: die wil ik wel zien, maar het er niet van kwam.

Waar kijken: Pathe thuis (ook los te koop)

 1. De Mol

Wat is het: De Vlaamse versie van Wie is de Mol heet simpelweg De Mol. Veel Nederlandse molloten lopen weg met de Vlaamse versie. Het is ook wel een beetje anders van de Nederlandse. Zo doen er aan alleen onbekende Belgen aan mee, schijnen de opdrachten spannender en duidelijker te zijn en duren de afleveringen langer. Op de website van het Belgische Vier zie je maar liefst vier seizoenen om terug te kijken.

Waarom nu kijken: Wie is de Mol is bijna klaar en dan hoef je niet af te kicken.

Waar kijken: Vier.be. Wel even registreren.

 1. Formula 1

Wat is het? Formula 1 laat zien hoe het eraan toegaat achter de schermen van de koningsklasse van de wereldwijde autosport: de formule 1. Speciaal voor Netflix geven de teams een inkijkje in wat er allemaal komt kijken bij de voorbereidingen op de Grand Prix over de hele wereld. Het tweede seizoen staat sinds kort online en ook het eerste seizoen is uiteraard nog te bekijken.

Waarom nu kijken? Nu de Grote Prijzen van China en Australie zijn afgelast vanwege het coronavirus en die van Bahrein op losse schroeven staat, kunnen liefhebbers van de autosport toch nog een beetje genieten van jankende motoren op het asfalt.

Waar kijken: Netflix

 1. Pandemic

Wat is het? In de documentaireserie Pandemic: How to prevent an outbreak vertellen wetenschappers over hoe zij alles op alles zetten om de mensheid voor een dodelijke pandemie te behoeden. Geruststellend is dat niet: “Er is slechts één persoon nodig om een uitbraak te starten. De vraag is niet óf er een pandemie komt, maar wanneer dat gaat gebeuren.”

Waarom nu kijken: Actueler dan ooit. Maar of je er ook vrolijk van wordt?

Waar kijken: Netflix

 1. Oogappels

Wat is het? Oogappels is een Nederlandse dramaserie van de NPO en regisseur Will Koopman. Will kan je kennen van onder meer Gooische Vrouwen en Divorce. Oogappels gaat over een aantal gezinnen met pubers en alles perikelen die bij het opvoeden van deze bijna volwassenen komt kijken. Ondertussen hebben de ouders zelf ook de nodige problemen en bemoeien hún ouders zich het liefst ook nog overal mee.

Waarom nu kijken: De serie was vorig jaar een van de verrassingen van het tv-seizoen.  Elke week keken er meer mensen en de waardering was hoog. Nu seizoen 2 elke donderdag op NPO 1 te zien is, kan je seizoen 1 op je gemak eens terugkijken.

Waar kijken: NPO Plus

 1. Westworld Seizoen 3

Wat is het? Een HBO-serie over menselijke robots die de wereld over gaan nemen. Tenminste daar leek het al op, maar nu de robots in seizoen 3 daadwerkelijk uit hun reservaten zijn ontsnapt en vrij door de straten van Los Angeles marcheren, is het nog slechts een kwestie van tijd. Nieuw dit seizoen is Aron Paul. Hij was eerder te zien als Jesse Pinkman in Breaking Bad.

Waarom nu kijken: Robots zijn en blijven een mateloos interessant onderwerp. Want zijn ze nou juist gevaarlijk om helpen ze de maatschappij juist verder? En Aaron Paul is altijd een goed idee.

Waar kijken: Ziggo (vanaf 16 maart)

 1. The Sopranos

Wat is het? The Sopranos is volgens veel mensen de beste tv-serie ooit gemaakt. Het verhaal gaat over de Italiaans-Amerikaanse maffia in New Jersey met aan het hoofd Tony Soprano. Overdag vader van twee pubers en liefhebbende echtgenoot van Carmella, ’s avonds een nietsontziende maffioso die iedereen die hem in de weg zit zonder pardon uit de weg ruimt. Of laat ruimen, natuurlijk. En terwijl je als kijker ziet wat Tony allemaal uitvreet, blijft je hem ook sympathiek vinden en dat is knap werk van James Gandolfini de acteur die Tony onsterfelijk maakte. Gandolfini zelf overleed in 2013 onverwachts aan een hartstilstand.

Waarom nu: Omdat je iedereen al jaren over deze serie hoort praten en nu eindelijk eens tijd hebt om te kijken. Wil je alles zien dan moet je 3 dagen en 14 uur non-stop kijken.

Waar te zien: Ziggo Movies & Series

 1. Sam Sam

Wat is het? Huh? Sam Sam? Ja! Sam sam! Sam Sam is een Nederlandse comedy die vanaf 1994 tot 2013 9 seizoenen lang te zien was bij RTL 4. Het gaat over vier jongeren die de bovenste etages huren van Nol en Riet, een chagrijnig stel van rond de 60. Zowel Nol als Riet bemoeien zich geregeld met de levens van hun huurders en dat levert vrij grappige situaties op.

Waarom nu kijken: Ja waarom niet? Het evenoude Kees en Co bleek eerder ook een enorme hit bij Videoland en kreeg daardoor zelfs een vervolg bij RTL 4.

Waar te zien: Videoland

 

 1. Dirty money seizoen 2

Wat is het? Aan groot geld zit een luchtje. Dat blijkt wel uit deze Netflix-documentairereeks. Fraaie onderzoeksjournalistiek over schandalen die de hele wereld op zijn kop zetten. Zo doen oud-medewerkers van de Amerikaanse bank Wells Fargo een boekje open over hoe frauduleuze praktijken deze financiële reus groot maakte. Verder afleveringen over de corrupte premier van Maleisië, de goud-industrie en gesjoemel met Amerikaanse oudedagvoorzieningen.

Waarom nu kijken? Gebruik je tijd op de bank nuttig en leer hoe de wereld van het grote geld werkelijk in elkaar steekt. Heb je nog wat om over te praten als je hopelijk gauw weer bij de koffie-automaat op het werk staat.

Waar te kijken: Netflix

Zelf een leuke film of serie uitkiezen? Check hier wat je allemaal nog meer kunt streamen

Meer over