12 Years a Slave grote BAFTA-winnaar, maar ook Gravity scoorde

17 februari 2014 13:41 | amusement | Door Televizier

De belangrijkste BAFTA-awards gingen naar het indrukwekkende drama 12 Years a Slave. De spectaculaire ruimtefilm Gravity won een reeks aan technische prijzen. Een mooie opmaat voor de Oscars.

De BAFTA-award is een Britse prijs, maar dit jaar vielen vooral Amerikaanse films in de prijzen. Het indrukwekkende drama 12 Years a Slave, van de in Amsterdam woonachtige regisseur Steve McQueen, werd beloond met twee van de belangrijkste awards: die van beste film en beste mannelijke hoofdol. De spectaculaire ruimtefilm Gravity won een reeks aan technische prijzen. Wie weet is deze uitreiking een mooie opmaat voor de Oscars, die op 2 maart worden uitgereikt.

Brits feestje?

De avond vol glitter en glamour was een matig kijkcijfersucces. Met 4,6 miljoen kijkers was het de slechts scorende BAFTA-uitreiking in 4 jaar tijd. Britse mediajournalisten wijten dit niet aan de BBC, maar het hoge aantal Amerikaanse films dat genomineerd was. De zaal zat vol met Hollywoodsterren, presentator Stephen Fry was grappig als altijd, maar de Britse kijker zou graag Britse beroemdheden in de prijzen zien vallen. Dit jaar was er bijvoorbeeld geen Bond-film om de kar te trekken, of een Britse hit à la The Kings Speech.

12 Years a Slave en Gravity

In april worden de tv-BAFTA's uitgedeeld, nu was het de beurt aan de filmprijzen. Er waren maar liefst 26 beeldjes - een bronzen gezicht op een stuk marmer - te verdelen.

Afbeelding

Dit zijn de belangrijkste winnaars:

12 Years a Slave 
beste film 
beste mannelijke hoofdrol (Chiwetel Ejiofor, hier op de foto)

Gravity 
beste muziek
beste camerawerk
beste regisseur
beste geluid
beste special effects

Frozen 
beste animatie

Philomena 
beste bewerkte scenario

Blue Jasmine 
beste vrouwelijke hoofdrol (Cate Blanchett)

American Hustle 
beste vrouwelijk bijrol (Jennifer Lawrence)

 

De volledige lijst met BAFTA-winnaars staat op de site van de organisatie

Zondag 2 maart worden de Oscars uitgereikt, dit zijn de nominaties voor het filmgala van het jaar.

Meer over