Interview met Marceline en Evelyn

25 jaar Eigen Huis & Tuin

8 September 2018 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© Kastermans/RTL
Bij de tweede week van het 25e seizoen van Eigen huis & tuin blikken we terug met oudgediende Marceline Schopman en vooruit met de huidige presentatrice Evelyn Struik.

Tekst: TijgerbloedTeksten

Marceline Schopman presenteerde Eigen huis & tuin halverwege de jaren 90, samen met Rob Verlinden en Nico Zwinkels. “Ook toen was het programma razend populair; families bleven er zaterdagmiddag voor thuis. Zo’n 1,2 miljoen kijkers en dat om zes uur ’s avonds. Dat het zich heeft weten staande te houden tussen al het geweld van make-overs en metamorfoses, dat had ik niet gedacht”, aldus de oud-presentatrice.

Toneelstukjes met Rob en Nico

Marceline genoot van het samenwerken in het team. “Maar die studiotoneelstukjes met Rob en Nico waren natuurlijk wel tenenkrommend. Het begin van Goede tijden slechte tijden was er niets bij”, zegt ze schaterend. “Ik weet nog dat hanging baskets toen de trend waren. Hoe vaak Rob mij wel niet heeft uitgelegd hoe ik die met korstmossen moest vullen; ik heb er soms nog nachtmerries van!”

Niet handig

Een echte klusser was ze nooit. “Iedereen dacht ook altijd: die Rob, Nico en Marceline, die zijn ontzettend handig. Nou, echt niet hoor! Ik tamponneerde en sjabloneerde erop los, maar altijd het laatste bloemetje, de rest was al gedaan door een professioneel klusteam. Het was wel supergezellig. We hebben wat afgelachen; echt met tranen over de wangen.”

Bijzondere woonvormen

Haar eigen vaste onderdeel in het programma was ‘bijzondere woonvormen’. “Een keer draaiden we een item bij een echtpaar, dat in een tot woonhuis verbouwde watertoren van veertig meter hoog woonde. Toen de eigenaar vertelde dat hij regelmatig abseilend naar beneden ging, stelde de regisseur blij grijnzend voor om op die manier een promo met mij op te nemen. Eenmaal veertig meter hoog hangend in de touwen kwam ik erachter dat ik toch best héél erg hoogtevrees had. Ergens voor een raam heb ik mijn tekst er nog braaf uitgebraakt. Dat was eens maar nooit meer.”

Evelyn Struik

Evelyn Struik presenteert alweer haar vierde seizoen Eigen huis & tuin. Nog steeds gaat ze fluitend naar haar werk. “Elk seizoen maken we veertig afleveringen; een heel jaar hard werken met een vast team. Het klinkt truttig, maar doordat het zo intensief is, voelt het als familie. Soms bespreek ik met mijn collega’s dingen die mijn eigen vrienden nog niet eens weten. We steunen elkaar door dik en dun. Zo was ik vorig jaar ziek aan het draaien in het huis van Jesse Klaver. Afzeggen was geen optie, dan kan de hele ploeg naar huis. Gelukkig mocht ik tussen de opnames door uitzieken in Jesses bed.

Thomas en Tom

Het team kwam zelfs in haar nieuwe huis klussen, aan het einde van haar verbouwing. “Thomas heeft een nieuwe kapstok gemaakt onder de trap en Tom is aan de slag gegaan met een moestuin, samen met mijn kinderen. En toen ik vlak voor kerst lekkage had aan mijn dak, heeft Thomas op zijn vrije dag, samen met een collega het hele dak onder handen genomen.”

Ook niet handig

Voorheen keek Evelyn eigenlijk nooit naar het programma. “Pas toen Quinty Trustfull het presenteerde, begon ik met kijken. Inmiddels ben ik dol op huizen inrichten. Maar zelf iets fabriceren, dat gaat meestal niet goed. In het eerste seizoen probeerde ik het nog wel eens. Van alles kwam er uit mijn handen. Daar was ik dan heel druk mee, totdat ik na de opnames langs de container liep en mijn zelfgemaakte spiegel daar zag liggen. Ze hadden ’m meteen weggegooid!”

Metamorfoses

Het wordt weer een lekker vol seizoen, belooft ze. “Ik ga sowieso bij een aantal BN’ers langs voor de rubriek ‘Even binnenkijken’. Dat blijft leuk, een huis zegt zo veel over mensen. Maar wat ik het leukste vind zijn de metamorfoses bij onze kijkers. Dat je bij ze aanbelt en ze mag verrassen. Daar maak je mensen zo blij mee.”

Hoe begon het ook alweer?
Eigen huis & tuin begon in 1993 als combinatie van het klusprogramma Eigen huis en Flora magazine over planten en bloemen. Klusman Nico Zwinkels en tuinman Rob Verlinden kregen in de begintijd klushulp van Manuëla Kemp. Daarna volgden Myrna Goossen, Marceline Schopman, Irene Moors, Minoesch Jorissen, Corine Boon, Quinty Trustfull en Froukje de Both. In 2004 stapten Verlinden en Zwinkels over naar SBS 6. Tuinman Lodewijk Hoekstra en klusser Thomas Verhoef namen het stokje over. Vorig jaar werd het programma ingekort naar dertig minuten om plaats te maken voor de weekendeditie van RTL Boulevard. Het huidige team bestaat uit tuinman Tom Groot, klusser Thomas Verhoef en presentatrice Evelyn Struik.

Eigen huis & tuin, zaterdag - RTL 4 • 18.05 uur

Meer over