Huiskamerkeuken

3 vragen aan deelneemster Hélène van Uit Mijn Keuken

In Uit mijn keuken beoordelen vijf koppels elkaars huiskamerrestaurant op sfeer, gastvrijheid en natuurlijk het eten. Wie wordt aan het einde van de week uitgeroepen tot winnaar? Hélène is een van de deelnemers.

Waarom ben je begonnen met je huiskamerrestaurant?
“Ik hou van koken, mijn hele leven al. En ik woon op een mooie plek die ik graag met anderen deel. Dat deed ik al met een bed and breakfast, maar sinds een jaar ook met een huiskamerrestaurant. Ik vind het gezellig als hier mensen zijn en ik maak het ze graag naar hun zin. Als ik aan het einde van de avond bij ze kom zitten, vertellen ze vaak bijzondere verhalen. Ik vind het dan fijn om te merken hoe thuis ze zich hier voelen.”

Wat heb je voor soort restaurant?
“Ik woon in een boerderij in Drenthe en in de grote woonkamer run ik een restaurant. In de winter zitten de gasten gezellig binnen bij de kachel en in de zomer verspreid door de tuin, uitkijkend op een mooi natuurgebied. Ik run het restaurant samen met mijn partner, met wie ik een latrelatie heb. We koken met mediterrane invloeden. Ik ben al jaren een Ibiza-fan en ik probeer het eten van daar hierheen te brengen. Denk bijvoorbeeld aan gegrilde groentes of verrassende salades. Het is vooral gevarieerd, met ook Franse en Italiaanse invloeden. Ik vind het belangrijk dat wat ik voorschotel biologisch en seizoensgebonden is, met zoveel mogelijk lokale producten.”

Hoe was het om de huiskamerrestaurants van de andere koppels te bezoeken?
“Erg inspirerend. Vooral om te zien hoe zij het aanpakken. Ze deden het allemaal anders dan ik, dus ik stak er ook nog wat van op. Bijvoorbeeld hoe ze de borden opmaakten. Dat deden sommigen wat strakker dan ik. We moesten de andere restaurants ook beoordelen, net als zij ons. Ik heb gelet op de presentatie, de combinatie van smaken en de gastvrijheid.” 

Uit mijn keuken, NPO 1 • 19.05 uur

Meer over:

Reageren