37 landen doen mee aan het Eurovisie Songfestival in Liverpool 2023

20 oktober 2022 17:27 | amusement | Door Irma Tomas

© ANP
Omdat Bulgarije, Montenegro en Noord-Macedonië hebben afgezegd strijden 37 landen volgend jaar op het Eurovisie Songfestival  wie het beste liedje heeft. 

De drie Oost-Europese landen vinden het liedjesfestival veel te duur worden. Het kost de omroepen zo'n 40.000 euro per inschrijving. De afzegging van Noord-Macedonië is een verrassing, want dat land was er voor het laatst afwezig in 2003. Montenegro en Bulgarije lieten het vaker afweten. 

Oekraïne

Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk betalen nog veel meer en mogen daarom standaard in de finale beginnen op het Eurovisie Songfestival. Het VK mag dit jaar dubbel in de finale beginnen omdat het ook nog eens het organiserende land is. Oekraïne was de grote winnaar in 2022 maar omdat dat land plat wordt gebombardeerd door de Russen, neemt Engeland de organisatie op zich. 

Rosa Linn

De grootste hit van het Eurovisie Songfestival 2022 is trouwens niet Kalusha Orchestra met Stefania maar Snap van de Armeense Rosa Linn dat enorm groot werd dankzij TikTok. En dat terwijl Rosa Linn slechts 20ste werd op het Songfestival. 

Meer over