Hoe was 2018?

5 vragen aan Dionne Stax over Dionnes diner

30 december 2018 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© Rogier Veldman

In Dionnes diner ontvangt Dionne Stax (33) zes prominente Nederlanders met wie ze, onder het genot van een hapje en drankje, het afgelopen jaar bespreekt en alvast vooruitblikt op 2019. Dionne vertelt er meer over.

Tekst: Vanessa Vunderink

Wie heb je uitgenodigd?
Paul de Leeuw, Rob Jetten, Glennis Grace, Cécile Narinx, Roxeanne Hazes, Kika van Es en Splinter Chabot. Wat zij met elkaar gemeen hebben, is dat 2018 voor hen een bijzonder jaar was: ze begonnen iets nieuws, braken door, behaalden een overwinning of namen juist afscheid. Ik ontvang ze in huiselijke omgeving; in een mooi huis, met een openhaard, een gezellig verlichte tuin, een knusse keuken en een grote eettafel. Samen bereiden we een diner voor, waarbij iedereen een taak krijgt. Tussen het snijden, koken en grillen door bespreken we het afgelopen jaar, spelen we spelletjes aan tafel en blikken we vooruit op 2019.”

Hoe is het idee hiervoor ontstaan?
“Ik heb twee jaar geleden, vanwege het 60-jarig bestaan van het NOS Journaal, het programma Villa NOStalgia gedaan, waarin ik met vijf oud-presentatoren terugblikten op hun tijd. De gesprekken die daaruit voortkwamen waren zo leuk, dat we dachten: misschien moeten we zoiets vaker doen. Deze oud en nieuw-uitzending is de aftrap. De bedoeling is dat we het programma vaker gaan maken bij bijzondere gebeurtenissen, zoals de Provinciale Verkiezingen en het WK vrouwenvoetbal.”

Wat maakt dit programma voor jou zo leuk om te doen?
“Als Journaalpresentator ben ik dagelijks met het nieuws bezig. Dan is het leuk om met mensen te praten die daarin een rol hebben gespeeld. En dan niet even een kort gesprekje in een studio, maar ontspannen in een gezellige omgeving. Op het moment dat je de wortels snijdt, lekker aan het kokkerellen bent en ondertussen van een wijntje geniet, praten mensen makkelijker dan wanneer ze aan een tafel worden gezet.”

Wie bepaalt het menu?
“Ik, al heb ik ook een kok geraadpleegd voor tips. De gerechten moeten wel een beetje te doen zijn, want we willen niet dat de gasten zwetend en ploeterend in de keuken staan. Ik heb het menu ook enigszins afgestemd op de smaak en voorkeuren van de gasten.”

Hoe kijk jij zelf terug op 2018?
“Met een goed gevoel. Ik heb veel leuke dingen meegemaakt. Zo is een vriendin van mij getrouwd, heeft een andere vriendin een dochtertje gekregen en heb ik op werkgebied weer mooie programma’s mogen maken. Vooral de uitzending rondom de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden vond ik bijzonder om te doen. We begonnen daar op vrijdag aan en met het uur zag je de aandacht ervoor toenemen. Het animo vanuit Nederland om hem te steunen was enorm. Dat was hartverwarmend om te zien. Maar het was ook het jaar waarin mijn oma, met wie ik een enorm goede band had, overleed. Ze was 95, maar nog zeer kwiek en actief. Ik sprak haar vaak, ging regelmatig op bezoek. Zo jammer dat ze er niet meer is. Vooral in deze periode is dat iemand die ik heel erg mis.”

Dionnes diner | NTR | NPO 1 | 22.40

Meer over