Over Erica op Reis

5 vragen aan Erica Terpstra

30 november 2018 11:05 | amusement | Door Televizier

© MAX

Een jaar geleden leek het er nog op dat er na zes seizoenen een einde zou komen aan Erica op reis. Maar niet veel later kreeg Erica Terpstra te horen dat ze toch weer haar koffers mocht pakken voor vier nieuwe afleveringen. Die zijn vanaf deze week te zien.

Tekst: Vanessa Vunderink

Vanwaar deze ontwikkeling?

"De doorstart hebben we vooral te danken aan de kijkers. Er hebben vorig jaar zo veel mensen naar die twee bonusreizen gekeken, dat Omroep MAX-baas Jan Slagter dacht: we kunnen niet om dat programma heen. Hij heeft toen flink lopen lobbyen bij de netwerkcoördinator en blijkbaar heeft dat gewerkt. Ik was zo gelukkig toen ik het goede nieuws hoorde!"

Dit seizoen reist u naar Brazilië, Taiwan, Canada en Senegal. Hoe wordt de keuze bepaald?

"We maken een longlist van landen waar ik graag naartoe wil. Dan doen we onderzoek om te kijken wat de meest interessante bestemmingen zijn voor een mooie uitzending. In samenwerking met omroep MAX wordt dan een shortlist gemaakt. Die bespreken we met elkaar en uiteindelijk is het de keuze van het team en mijzelf wat we gaan doen, want het moet voor mij wél klikken met een land. Verder moeten de landen afwisselend, goed te bereizen en veilig zijn. Zo stond in eerste instantie Kameroen op onze shortlist. Vanwege de onveilige situatie daar, is die afgevallen."

Hoe lang bent u altijd in het land?

"We draaien vijf dagen, maar ik vertrek altijd een paar dagen eerder om in mijn eentje alvast kennis te maken met het land. Ontzettend leuk, want je voelt de vibratie van zo’n land en je maakt in je eentje veel sneller contact met mensen. Na de draaidagen reis ik meestal met de crew terug naar huis, soms blijf ik op eigen kosten wat langer. Dat heb ik in Senegal bijvoorbeeld gedaan."

In de eerste aflevering gaat u naar Brazilië. Vertel.

"We zijn naar een heel bijzonder deel van Brazilië gegaan, namelijk de oostkust waar een groot deel van de bevolking Afrikaanse roots heeft. Het zijn in veel gevallen nakomelingen van slaven. In de stad Salvador Bahia is dat Afrikaanse DNA nog overal voelbaar. Ik heb er onder meer een Orishia bijgewoond, een traditionele oeroude ceremonie waarbij je toekomst wordt voorspeld en je wordt gereinigd met popcorn. In die toekomstvoorspelling geloof ik niet zo, maar die reiniging deed mij wel wat."

U maakt dit programma al zeven seizoenen. Reist u nu met een ander gevoel dan zeven jaar geleden?

Ik beleef de reizen nog intensiever. Nog meer verwonder ik me over de culturen en gewoontes en nog meer raak ik geïnspireerd door de mensen die ik ontmoet. Ik ben al zo vaak op een lokale markt geweest. Maar als ik in Senegal op een veemarkt loop, denk ik toch weer: wat is dit prachtig. Het is echt mateloos genieten. Ik geloof dat de kijkers dat ook oppakken, want ik krijg heel veel enthousiaste reacties. Van mensen die zeggen: ‘Daar willen we ook heen.’ Dat is zo leuk om te horen."

Erica op reis | vrijdag | Omroep MAX | NPO 1 | 21.30