Met Martien Meiland

6 vragen aan Jan Versteegh over Bingo! De 100.000 euro quiz

17 Oktober 2020 11:11 | amusement | Door Jef Willemsen

© Talpa

Jan Versteegh is het gezicht van het gloednieuwe spelprogramma Bingo! De 100.000 euro quiz waarin spelers zes vragen en een portie mazzel verwijderd zijn van een ton.

Hoe werkt Bingo! De 100.000 euro quiz?
“Wekelijks ontvang ik zeven kandidaten die het in verschillende kennisrondes tegen elkaar opnemen. Elke ronde valt er iemand af, tot we één finalist hebben. In de finale wacht de keuze uit zeven kokers: zes lege en eentje met een ton. Om die keus wat makkelijker te maken, keren de zes afvallers terug voor het eindspel. Door hen te verslaan, wordt telkens een koker weggespeeld. In theorie ben je dus binnen zes vragen een ton rijker. Maar als er kokers overblijven, mag ik de finalist ook een bod doen. De vraag is of ze dat accepteren of toch de gok wagen. Dat is best riskant: als je een lege koker kiest, heb je niks. Dus spannend wordt het altijd.”

Wat is de rol van Martien Meiland?
“Martien gaat namens de VriendenLoterij het land in om in de traditie van Gaston en Winston prijzen uit te reiken aan mensen die meespelen met de loterij. Ongeacht wat de kandidaten in de studio winnen, gaat er wekelijks een mooi bedrag uit en Martien mag winnaars op geheel eigen wijze blij maken.”

Waarom zei je ja tegen dit programma?
“Ik ben ooit bij BNNVARA vertrokken omdat ik de ambitie had door te groeien naar grote studioshows. Bij de publieke omroep was steeds minder ruimte voor dat soort amusement, maar bij SBS kan het. Bingo! De 100.000 euro quiz is onvervalst, ouderwets zaterdagamusement. Het enige wat ontbreekt is een showtrap met ballet.”

Wat maakt een presentator een goede showmaster?
“Volgens mij het vermogen om de presentatie moeiteloos te laten lijken en sfeerbepalend te zijn zonder te overheersen. Zoals Linda al twintig jaar Miljoenenjacht maakt: het gaat geen moment om haar, ze laat de kandidaat altijd stralen, terwijl ze tegelijkertijd onvervangbaar is. Ook Martijn Krabbé verstaat die kunst, zij zijn wat mij betreft de beste op dat gebied.”

Is Bingo! makkelijk te combineren met Lingo?
“Ja hoor, het zijn twee heel verschillende programma’s, ook al scheelt het maar één letter. Bingo! is grootser van opzet, waardoor je als presentator veel meer een deel van het grotere geheel bent. Bij Lingo zit je minder vast aan een draaiboek. Je bent feitelijk de kapitein van het schip: er is geen autocue en je hebt geen oortje, alles wat je nodig hebt voor een goede uitzending zijn vier kandidaten en een beginletter. Die vrijheid is ook heel leuk.”

Wat ga je nog meer doen dit seizoen?
“Begin januari staat er een nieuw programma op de planning waarover ik nog niet veel kan zeggen, behalve dat het ook een studioshow is en dat ik ernaar uitkijk.”

BINGO! De 100.000 euro quiz | zaterdag | SBS 6 | 21.35 uur

Meer over