Pauw & Jinek: De verkiezingen

6 vragen aan Jeroen Pauw

11 Maart 2019 14:00 | amusement | Door Televizier

© Annemieke van der Togt/VARA

In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen 2019 presenteert Jeroen Pauw samen met Eva Jinek voor de tweede keer de programmareeks Pauw & Jinek: De verkiezingen.

Tekst: Ernest Marxx

Wat kunnen we verwachten van deze uitzendingen?

“Bij de vorige Pauw & Jinek rond de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 was er veel spektakel. Er was drama door de onttakelde PvdA, opwinding over de komst van Thierry Baudet en DENK, de aspiraties van Jesse Klaver en daartussendoor struikelden nog Jan Roos en Sylvana. Nu zijn de deelnemers provinciale leiders. Misschien verrassen mensen ons die we nu nog niet kennen. Bovendien gaan we het land in, van noord tot zuid.”

Wie zijn jouw droomgasten?

“Uiteraard de politiek leiders in een mix met lokale politici, Eerste Kamerleden of zij die dat hopen te worden, bewindslieden en betrokken burgers. De mix, waarin we tegenstelling en ook overeenstemming zoeken, moet het maken. Dat hoop je dan, want het is toch een cocktail bereiden zonder maatbekers. Het gaat op gevoel.”

Welke onderwerpen zullen prominent op jullie politieke agenda staan?

“Afhankelijk van waar we te gast zijn, gaat het onder meer over de gasgruzelementen in Groningen of de drugscriminaliteit in de grensprovincies. Maar ik denk dat het hoofdthema duidelijk is: het klimaat. De verwarring zit hem er bij dit onderwerp in dat er met verschillende cijfers en rapporten wordt gestreden en dat de feiten van de een de fictie van de ander is. En dat moeten we een beetje uitvlooien, helder krijgen en behapbaar maken. Dat is allesbehalve simpel.”

Hoe groot is het belang van de Provinciale Statenverkiezingen?

“Het gaat, los van wat prangende lokale belangen, uiteindelijk toch om de verhoudingen in de Eerste Kamer en daarmee de speelruimte van het kabinet in de Tweede Kamer. Dat belang is groot, zeker met het klimaatthema van deze verkiezingen.”

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

#today 29 years ago #debut

Een bericht gedeeld door Jeroen Pauw (@pauwjeroen) op

Hoe is het om weer samen met Eva Jinek te gaan presenteren?

“Ik verheug mij er altijd op om Eva te zien. Dat heeft zeker te maken met de taartjes die we dan eten, maar vooral omdat het leuk is om werkervaringen te delen. We zijn de enige die hetzelfde werk doen, vanaf dezelfde plek, met nagenoeg dezelfde redactie. Om nu met elkaar weer samen te presenteren, in de flow van de verkiezingen, is een feestje.”

Hoe bevalt de frequentie van jullie reguliere talkshow, eerst jij drie maanden en dan Eva?

“Als het mijn beurt is, sta ik op met het programma en ga ik ermee naar bed, ik ben dan nagenoeg met niets anders bezig dan lezen, documentaires of vrolijke tv-programma’s kijken, debatten volgen en muziek luisteren. En het is allemaal nog werk ook. Maar als het klaar is en Eva het overneemt is dat ook fantastisch. Ik ben dan blij, ik ga het land uit en mag vaak een documentaire maken over de stand van zaken in een door een natuurramp getroffen gebied, zoals vorige maand Sint-Maarten. Verder zit ik op een bootje, sta ik op een golfbaan of lig ik in de hangmat.”

PAUW & JINEK: DE VERKIEZINGEN | MAANDAG T/M VRIJDAG | NPO 1 | KRO-NCRV/BNNVARA | 23.05

Meer over