Wie is de Mol?

6 vragen aan Rik van de Westelaken

5 januari 2019 10:00 | amusement | Door Irma Tomas

© Ruud Baan

Het negentiende seizoen van Wie is de mol? start deze week met een nieuwe presentator. Oud-NOS Journaal nieuwslezer Rik van de Westelaken (47) volgt Art Rooijakkers op.

Tekst: Ernest Marx

1. Hoe is het om de nieuwe presentator van Wie is de Mol? te zijn?

“Een hele eer. Ik ben al superlang fan van het programma. Ik kijk al vanaf seizoen vijf. Ik heb in 2015 als kandidaat meegedaan én gewonnen en ik heb ook nog Moltalk mogen presenteren. Wie is de Mol? zat dus al een beetje in mijn DNA. Het is te gek dat ik nu mijn lievelingsprogramma mag presenteren.”

2. Is het een voordeel dat jij het programma zelf al eens won?
“Ja omdat ik al grotendeels weet hoe de productie in elkaar steekt. Als kandidaat heb je geen idee wat de dag gaat brengen en de test- en executierondes zijn zenuwslopend. Als presentator weet ik nu natuurlijk iedere ochtend al precies wat er op het programma staat. Maar alles kan elke seconde weer aangepast worden of veranderen. Dus ook voor mij is het: go with the flow.”

3. Weet jij als presentator wie de mol is?
“Ik heb er bewust voor gekozen om dat niet te willen weten. Ik vond deze eerste keer Wie is de Mol? presenteren al spannend genoeg. Ik wilde me niet ook nog eens druk hoeven maken over: misschien kijk ik wel op het verkeerde moment de mol aan of maak ik per ongeluk een toespeling. Art Rooijakkers heeft de vorige zeven jaar als presentator de lat behoorlijk hoog gelegd. Dus ik maakte het mezelf liever niet nog moeilijker.”

4. Je bent de laatste drie jaren een paar keer van omroep gewisseld. Wie is bij zulke beslissingen jouw belangrijkste raadgever?
“Ik heb een goed management waarmee ik uitvoerig alles afweeg. Maar bovenal heb ik een heel stabiele thuissituatie. Mijn vriend en ik zijn nu vier jaar samen. Hij heeft niets met de media te maken en wil ook helemaal niet in de spotlight. Hij bekijkt alles vanuit zijn perspectief en steunt me in de beslissingen die ik neem. Met hem bespreek ik alles.”

5. Hoe zag jouw thuissituatie er vroeger uit toen je opgroeide?
“Daar ga ik verder niet over praten. Dat is privé. Ik kom uit een leuk en stabiel gezin. Met een lieve broer en zus en lieve ouders. Maar als ik er meer over zeg, wordt het misschien uit de context gehaald. Dan worden zij er weer mee geconfronteerd en dat vind ik vervelend. Ik heb daarom met ze afgesproken dat ik niet meer over mijn familie praat.”

6. Wat is het belangrijkste wat jij van je ouders hebt geleerd?
“Dat het niet erg is om fouten te maken. Het leven is een kwestie van vallen en opstaan. Ik ben dankzij mijn stabiele thuissituatie, zowel vroeger als nu, een heel optimistisch en vrolijk mens. Bij mij is het glas altijd halfvol. Dat zit echt in mijn karakter maar het vallen en opstaan heb ik gaandeweg geleerd.”

Wie is de Mol?, zaterdag - NPO 1 • 20.30 uur
EenVandaag, maandag t/m zaterdag - NPO 1 • 18.15 uur

Meer over