Nieuwe talentenjacht

6 vragen aan Romy Monteiro over DanceSing

10 Januari 2019 15:34 | amusement | Door Irma Tomas

© William Rutten
De talenten in Nederland zijn nog niet op en kunnen nu ook terecht bij DanceSing. Als ze tenminste kunnen zingen én dansen. En dat is nog niet zo makkelijk weet presentatrice Romy Monteiro.

Tekst: Carlijn Schepers

1. Weer een nieuwe talentenjacht, wat maakt DanceSing anders?
“Veel talentenjachten focussen zich op één ding: goed dansen óf goed zingen. Wij zoeken een multitalent die de twee disciplines combineert. Denk aan een Beyoncé, Jennifer Lopez of Lady Gaga. Zo’n talentenshow bestaat nog niet.”

2. Is er nog wel talent te vinden in Nederland?
“Dat vroeg ik mij ook af. Ik was er vooraf zelfs een beetje sceptisch over. Maar ik stond versteld van hoeveel talent er nog in Nederland rondloopt. Er zitten echt pareltjes tussen. Sommigen hebben al meegedaan aan andere shows, maar kunnen nu laten zien dat ze kunnen zingen én dansen. Anderen oefenden altijd in de woonkamer en vonden dit het juiste moment om mee te doen.”

3. Welke rondes moeten de kandidaten doorlopen?
“Ze beginnen niet met één maar twee audities. Een zangauditie voor Trijntje Oosterhuis en Gordon en een dansauditie bij danser Timor Steffens en choreograaf Kenzo Alvares. Je kiest je sterkste punt en daar begin je mee. Soms zorgde het wel voor discussies tussen de jury’s. Als er bijvoorbeeld een waanzinnig goede zanger werd afgewezen om zijn danskwaliteiten of andersom. Dan vond de ene jury dat dat nog wel rechtgetrokken kon worden in de bootcamp. Dat is namelijk de tweede ronde. Hierin worden de deelnemers klaargestoomd met challenges en workshops door professionals. Daarna volgen de finales. De winnaar mag een lied opnemen met de Amerikaanse producent RedOne.”

4. Wat is er zo moeilijk aan dansen en zingen tegelijk?
“Vooral je stem onder controle houden. Probeer het maar eens: praten en hardlopen tegelijk, dan begrijp je hoe lastig het is. Het is ook nogal veel tegelijk. Je moet goed bewegen, de stapjes onthouden, overtuigend overkomen, zuiver zingen, voelen wat je zingt en dat uitstralen en dan soms ook nog in de camera’s kijken of hakken dragen.”

5. Je kunt zelf ook zingen en dansen én je hebt ook meegedaan aan talentenjachten The Voice of Holland en Dance, dance, dance. Welke tips geef jij de deelnemers?
“Ik vind het heel fijn dat ik die ervaring heb. Zo kan ik me goed inleven in de talenten. Ik vertel ze rustig te blijven en hun ademhaling laag te houden. Ook druk ik ze op het hart te genieten van de show en zich niet alleen maar te richten op presteren. Het klinkt afgezaagd, maar ik weet hoe snel het voorbijvliegt. Het is zo’n gave ervaring, het zou zonde zijn als je er niet van geniet.”

6. Treed je naast je presenteerklussen ook nog op als zangeres?
“Jazeker! Zingen blijft mijn grootste passie. Ik heb optredens door het hele land en vanaf februari tour ik met mijn eigen theatershow All at once langs zestig locaties. Het is een avond met een liveband waarin ik covers en eigen nummers zing. Ik heb er al zin in. Het wordt echt een feestje.”

DanceSing, donderdag - SBS 6 • 20.30

Meer over