The Voice begint weer

8 BN'ers die alles te danken hebben aan een talentenjacht

2 November 2018 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© William Rutten

Vrijdag begint The voice weer. En er zijn nog veel meer talentenjachten op tv. Deze 7 BN'ers waren vast niet zo ver gekomen zonder een beetje hulp.

Tekst: Tijgerbloedteksten

Glennis Grace
In de loopbaan van Glennis Grace is televisie bepalend. In 1994 ‘galmde’ de zestienjarige Glenda Hulita Elisabeth Batta uit de Amsterdamse Jordaan zichzelf als Whitney Houston-kloon naar de overwinning van de Soundmixshow. Een natuurtalent van wereldklasse, oordeelde de jury. Glennis’ aanvankelijk wat stroef verlopende carrière kreeg een zetje door haar optreden in 2011 in De beste zangers van Nederland. Al die tijd bleef ze dromen van buitenlands succes. Met een plekje in de finale van America’s got talent – mede dankzij opnieuw Whitney Houston – lijkt die droom nu eindelijk uit te komen.

Marco Borsato
Nederlands bekendste talentenjachtster (en naar verluidt de rijkste) is Marco Borsato. De zanger en vaderlijke coach uit The voice won in 1990 de Soundmixshow als de Amerikaanse artiest Billy Vera – wie kent hém nog? Gehuld in een soort oversized goochelaarspak, met enorme hoed en bijpassende exotische snor, greep de halve Italiaan overtuigend de overwinning. Nadat hij van het Italiaans overschakelde naar Nederlandstalig, legde hij met megahit Dromen zijn bedrog de basis voor een ongekend succesvolle loopbaan.

Kim Feenstra
Het winnen van Holland’s next top model in 2007 leverde Kim Feenstra een modellencontract, een vette Mercedes en de BN’er-status op. Toch kende haar carrière aanvankelijk behoorlijke hobbels: akkefietjes in verband met diefstal en mishandeling. Maar dat was toen. Ze is open over haar instabiele jeugd en wil anderen laten zien dat je in jezelf moet blijven geloven. Het model zet zich tegenwoordig graag in voor goede doelen en werkt sinds haar deelname aan de fotografiewedstrijd Het perfecte plaatje ook als fotograaf.

Jim en Jamai
Goede pubquizvraag: wie won de eerste editie van Idols? Weinigen weten nog of het nou Jamai Loman (inderdaad, de winnaar) of Jim Bakkum was. Het was dan ook een krankzinnige finale in 2003: vijf miljoen kijkers, hysterische taferelen met massa’s krijsende tienermeisjes die óf op Jim óf op Jamai waren. Daarna sloegen de twee ieder een andere weg in. Jamai Loman scoorde twee hits, daarna leek het klaar met de grote successen. Recentelijk bracht hij nog een album uit. Als co-host achter de schermen, in The voice en It takes 2, oefende hij zijn presentatiekunsten, maar nu is hij uit de running door een nierziekte. Jim Bakkum zingt ook nog, maar ontwikkelde zich vooral tot musicalster. Op dit moment schittert hij in All stars de musical.

Timor Steffens
Hij werd in 2008 ‘slechts’ tweede in So you think you can dance. Danser Timor Steffens, de man achter het nieuwe SBS-programma Dance as one, heeft zijn naam evengoed gevestigd als veelzijdig artiest en choreograaf. Sindsdien woont en werkt hij deels in Los Angeles. Dat hij uitblinkt in netwerken, was meteen duidelijk. Geruchten over een scharrel met Madonna en zijn werk met andere megasterren zoals Michael Jackson, Chris Brown en Beyoncé vergrootten zijn faam.

Jochem van Gelder
Jochem van Gelder moest en zou beroemd worden. Hij maakte als kind zijn tv-debuut in Avro’s Stuif es in. Met zijn komische bandparodie-act won hij later ook KRO’s Zomeravondshow van Henny Huisman. Na jarenlange gastoptredens bij de voorronden van de Playbackshow, lijfde de NCRV hem in. Toen zijn populaire programma Praatjesmakers daar na jaren van de buis werd gehaald, verkaste hij al snel naar SBS 6. Nu presenteert de grote kindervriend het RTL 4-programma Later als ik groot ben, is hij te zien in Zoete spruiten, het kinderkookprogramma van 24Kitchen, en maakt hij een ouderenprogramma bij Omroep Gelderland. Maar het spannendst blijven toch zijn bloedfanatieke acties in Wie is de mol? in 2017. Van Gelder haalde zelfs de finale als zelfbenoemde ‘hulpmol’.

Waylon
Raar maar waar, zelfs supertalent Waylon had een talentenjacht nodig om door te breken. Die won hij niet eens: een slangenmeisje versloeg hem in Holland’s got talent in 2008. Het programma gaf de ‘countryboy’ uit Apeldoorn wel net het zetje dat hij nodig had. Inmiddels is hij twee Eurovisie Songfestivals, een paar albums en veel succes verder. In zijn privéleven eisten seks, drugs en rock-’n-roll hun tol, maar na de turbulente tijden is de aanstaande vader in rustiger vaarwater beland. Zijn hoed hangt nu meestal netjes aan de kapstok, hij noemde zichzelf onlangs spottend ‘de saaiste rock-’n-roller die er is’.

The voice of Holland, vrijdag - RTL 4 • 20.30

Meer over