Achmed Aboutaleb en Peter Buwalda in Zomergasten 2015

24 juni 2015 12:06 | amusement | Door Televizier

De Zomergasten van 2015 zijn bekend. De meest bekende van het rijtje zijn de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en schrijver Peter Buwalda.

Vanaf zondag 26 juli presenteert Wilfried de Jong voor het derde opeenvolgende jaar VPRO Zomergasten. Dit jaar ontvangt hij de volgende zes gasten:

Zondag 26 juli: Ahmed Aboutaleb
Ahmed Aboutaleb (Beni Sidel/ Marokko,1961) is burgemeester van Rotterdam. “Het belooft een avond te worden met een Aboutaleb die de kijker nog niet kent”, verzekert Aboutaleb die op vijftienjarige leeftijd met zijn ouders naar Nederland kwam. Via een carrière in de journalistiek belandde hij in de politiek. Eerst als woordvoerder van Hedy d’Ancona (Volksgezondheid, Welzijn en Cultuur), daarna als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en wethouder in Amsterdam. Zijn recente uitspraak gericht aan Nederlandse terroristen na de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs, ‘rot toch op als je het hier niet ziet zitten’, haalde de wereldpers. Het trok ook de aandacht van het Witte Huis in Washington, dat hem onlangs uitnodigde voor een internationale conferentie over de aanpak van radicalisering en gewelddadig extremisme.
 
Zondag 2 augustus: Peter Buwalda
Peter Buwalda (Brussel, 1971) is schrijver. Met zijn debuutroman Bonita Avenue vestigde hij in 2010 meteen zijn naam als schrijver: er werden 350.000 exemplaren verkocht en hij won er in 2011 onder meer de Academica Literatuurprijs en Anton Wachterprijs mee. “Ik ben gefascineerd door mensen die iets maken waarbij ze zelf bleek afsteken”, zegt Buwalda, die Nederlands studeerde aan de Universiteit van Utrecht. Hij schreef verhalen en essays voor onder meer De Gids, Vrij Nederland en Hollands Maandblad. Buwalda is tevens columnist bij de Volkskrant. De eerste 52 columns zijn vorig jaar gebundeld in Suzy vindt van niet. Hij werkt op dit moment aan zijn tweede roman.
 
Zondag 9 augustus: Simone van Saarloos
Simone van Saarloos (Summit/ VS, 1990) is filosoof. Met 25 lentes is zij de jongste Zomergast ooit. Van Saarloos publiceert recensies, essays, interviews en verhalen in onder meer Vrij Nederland, de Volkskrant en Das Magazin. Drie keer in de week heeft ze een column in NRC.next. Ze studeerde filosofie en literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en de New School in New York, speelde rugby voor het Nederlands damesteam en werkte op zaterdag in de Condomerie. In het najaar verschijnt haar pamflet Het monogame drama, over de single als levenskunstenaar. Daarnaast werkt ze aan een roman. “Met Zomergasten krijg je als gast de tijd om een klein universum te maken terwijl de kijker zijn eigen oordeel uitstelt”, zegt ze. “Voor even gaat de kijker mee in iemands gedachtewereld.”
 
Zondag 16 augustus: Adriaan Geuze
Adriaan Geuze (Dordrecht, 1960) is de Rem Koolhaas van de landschapsarchitectuur. Hij is partner van het internationaal opererende bureau West 8 in Rotterdam en New York. Geuze verwierf faam voor grote projecten als het Centraal Station in Rotterdam, Governors Island in New York, Toronto Central Waterfront en de Jubilee Gardens in Londen. In 1987 studeerde hij af aan Wageningen University, waar hij tegenwoordig buitengewoon hoogleraar is. In 2005 was hij curator van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. Hij is onlangs benoemd tot lid van de Akademie van Kunsten van de KNAW. “Ik voel me zeer vereerd om Zomergast te zijn en ga de kijker wakker schudden”, belooft Geuze, die een grote fascinatie en liefde heeft voor het Nederlandse ‘maakbare land’. “We worden beheerst door managers en juristen. Ik zal een warm pleidooi houden voor het beroep van ingenieur: ontwerpers en ingenieurs hebben ons land tenslotte echt gemaakt en over maken gaat mijn Zomergastenavond."
 
Zondag 23 augustus: Annejet van der Zijl
Annejet van der Zijl (Leeuwarden, 1962) is schrijfster en de beroemdste biografe van Nederland. Haar Zomergastenavond wordt, zoals zij zelf omschrijft ‘een avond over de kracht van het verhalen vertellen’. Ze schreef de biografieën van Annie M.G. Schmidt, prins Bernhard en Gerard Heineken, stuk voor stuk bestsellers. Van der Zijl begon haar carrière als journaliste voor de Haagse Post, maar nam ontslag om zich op het schrijven van boeken te storten. Haar boek Sonny Boy (2004) werd verfilmd en trok 400.000 bezoekers. In 2012 ontving ze de Gouden Ganzenveer, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland.?
 
Zondag 30 augustus: Damiaan Denys
Damiaan Denys (Kortrijk/ België, 1965) is psychiater en filosoof. Hij is hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam en afdelingshoofd psychiatrie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam. “Ik zou het prettig vinden als de kijkers mijn Zomergastenavond kunnen afsluiten met een andere visie, een andere kijk op angst, dat men er niet bang voor is en er in een bepaald opzicht van kan houden”, motiveert Denys, wiens werk zich richt op angst en dwangstoornis. Die boodschap draagt hij ook uit in het theater met een monoloog over angst. Hij ontwikkelt diepe hersenstimulatie voor psychiatrische stoornissen in het AMC, en is als fundamenteel onderzoeker verbonden aan het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen.

Uitzending: vanaf zondag 26 juli, 20.15 uur op NPO 2

Meer over