Interview

Benja Bruijning schreef een aflevering van dramaserie NOOD: 'Best lastig'

2 februari 2022 10:00 | amusement | Door Richard Roosenboom

© Paco Núñez

Twaalf veelal beginnende scenarioschrijvers kregen de kans om een aflevering van Nood te maken. Acteur Benja Bruijning is een van hen. ‘Ik vind het leuk om mijn personages te laten worstelen.’

Wat was de opdracht?

“Schrijf een scenario over een telefoongesprek met de 112-alarmcentrale over een noodsituatie. De aflevering duurt 25 minuten en er moet iets zijn waardoor de medewerker niet kan ophangen. Een vast uitgangspunt is prettig, zeker voor een onervaren schrijver zoals ik. Natuurlijk kun je een beetje buiten dat kader treden, maar het is veel fijner om mét een kader te schrijven dan zonder. Dan kan alles, dus gooi je het hele verhaal vijf keer om en blijf je aan de gang.”

Hoe ziet jouw aflevering eruit?

“Iets anders dan de andere. Die zijn allemaal meteen paniek en moord en doodslag. Mij leek het juist leuk om met een valse melding te beginnen en die helemaal uit de hand te laten lopen. Het gaat over Geert, een man die wel vaker belt. Geert, gespeeld door Peter Bolhuis, is gewoon eenzaam en wil iets meemaken. Dan is er ineens een inbreker en zit hij midden in een gijzeling.”

Wat sprak jou aan in dit idee?

“Ik sla aan op het onvermogen van mensen; dat ze iets proberen maar het niet lukt. Ik vind het leuk om mijn personages te laten worstelen met onmogelijke situaties waarin ze zichzelf hebben gemanoeuvreerd. In Nood wil Geert eigenlijk alleen wat aanspraak, maar hij heeft zich net iets te veel met een situatie bemoeid en zit nu in grote problemen. Daar moet hij zich zien uit te redden.”

Hoe vond je het om een scenario te schrijven?

“Best lastig. Als acteur kan ik drie projecten door elkaar doen: een toneelstuk hier, wat opnames daar, en dan nog een interview tussendoor. Dat gaat allemaal prima. Voor schrijven heb ik echt een lange aaneengesloten periode nodig, en die is moeilijk te plannen. Maar ik vind het leuk om te doen en ben zelfs al met iets nieuws bezig. Al ga ik zeker niet stoppen met acteren.”

Helpt het bij het schrijven dat je acteur bent?

“Een beetje wel. Ik denk dat ik bijvoorbeeld goed dialogen kan schrijven, omdat ik weet hoe het is om die teksten te moeten uitspreken. Ik heb helaas vaak genoeg gedacht: Hoe moet ik dít nu weer uit mijn mond krijgen? Of mijn teksten beter zijn? Dat zal ik de acteurs eens vragen. Of ze weleens dachten: Wat een rotzin is dit!”

Heb je zelf weleens 112 gebeld?

“Toevallig laatst nog. Er stond een auto in brand op de vluchtstrook. Ik belde. ‘Bij hectometerpaal zoveel? Ja, dat weten we!’ Oké doei, en ze hingen op. Ik had eigenlijk verwacht dat het 25 minuten zou duren en er een plottwist in het gesprek zou komen, haha. Nee hoor, ze moeten het zo kort mogelijk houden om de lijnen vrij te houden. Er is geen tijd te verliezen. Maar spannend vond ik het zeker.”

De dramaserie Nood is iedere dinsdag om 21.55 uur te zien op NPO1.

Meer over