Ali B helpt oud en jong in Ali B en de 40 wensen

27 maart 2014 10:30 | amusement | Door Televizier

In zijn programma Ali B en de 40 wensen zet theatermaker en ­talentencoach Ali B (32) probleemjongeren aan het werk om dromen van ouderen waar te maken.

Het mes snijdt aan twee kanten in deze realityserie van de Tros, die vorig jaar werd getest in het TV Lab. Jongeren met een crimineel verleden kunnen hun naam zuiveren, ouderen zien een lang gekoesterde wens in vervulling gaan.

Krijgen ze Bob aan het dansen?

In deze eerste aflevering krijgt ex-drugsverslaafde Peter (18) van Ali Bouali de opdracht de droom van Bob (77) waar te maken. Bob was vroeger dol op dansen. Van zijn moeder mocht hij geen professioneel danser worden, omdat ze bang was dat hij dan homoseksueel zou ‘worden’. Achter zijn rollator doet hij nog weleens pasjes, maar het liefst zou hij een keer in een echte dansvoorstelling staan. Lukt het de, aanvankelijk, onverschillige Peter om dat voor elkaar te krijgen?

Oprecht

Voor het programma screenden Ali en zijn team jongeren in ­klinieken en opvangcentra. "We keken of ze oprecht een tweede kans wilden”, zegt hij. Om aan geschikte ouderen te komen, deed hij een oproep op tv en ging hij langs bij verzorgings­tehuizen.

Bruggenbouwer

Ali B is een bruggenbouwer tussen jong en oud. Eerder koppelde hij bevriende rappers aan ervaren zangers in het muziekprogramma Ali B op volle toeren. "Bejaarden ver­dienen meer credits dan ze nu krijgen”, vindt hij. "Ik heb iets met ze. Als kind ging ik al graag naar bejaardenhuizen om te praten met de bewoners, omdat ze zulke goede verhalen hebben. Ik hoop dat de mensen na het kijken hun oma bellen om te zeggen: vanaf nu kom ik elke week bij je. En voor de jongeren hoop ik dat ze inmiddels stappen hebben gemaakt om een opleiding of baan te vinden. Dat ze in een opwaartse spiraal zijn terechtgekomen.”

Ali B en de 40 wensen is vanaf donderdag 27 maart elke week te zien om 20:30 uur op Nederland 1.

Meer over