Coach in The Voice

Ali B: Nationale knuffelbeer met scherp randje

25 Januari 2019 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© William Rutten

De liveshows van The voice of Holland betekent bikkelen voor coach Ali B. Zijn missie is ‘het verschil maken’, en dat niet alleen voor zijn Voice-pupillen. Het drijft de creatieve duizendpoot bij alles wat hij doet. Zes weetjes over Ali B.

Voorbeeld

Na de liveshows is hij de laatste die om vier uur s’ nachts de studiolichten dooft, verklapte Ali B in het interviewprogramma 24 uur met... Uren praat hij na met ‘zijn’ kandidaten. “Ik wil hen laten nadenken en zo beter maken.” Zijn betrokkenheid, zelfspot en humor maken hem met stip de populairste coach, al pakt hij zijn pupillen soms stevig aan. Ali B wil nadrukkelijk een voorbeeld zijn. “Ik ben alles in mijn leven kwijtgeraakt, en kijk waar ik nu sta”, zo troostte hij een weggestuurd The Voice Kids-kandidaatje. Redden veelbelovende talenten het niet in het programma, dikke kans dat Ali ze blijft volgen. Via zijn label en management Spec nam hij oud-kandidaten als Wudstik en de jonge Vinchenzo onder zijn hoede.

Mocro maffia

“Ik ben echt met de kopstukken van de Mocro maffia opgegroeid”, vertelde hij in een talkshow. Veel van die ‘jongens van het pleintje’ zijn nu dood, of zitten vast. Bij het blowende, gokkende straatdealertje Ali kwam het gelukkig niet zo ver. Hij kwam tot inkeer uit schaamte, nadat hij een stevig geldbedrag van zijn moeder verbraste. Met een enorme drive bouwde hij daarna aan zijn rapcarrière. Het brutale Marokkaanse lefgozertje deed het goed op tv, ontdekten de omroepen al snel. Ondanks, of misschien dankzij zijn scherpe randjes. Zo was er ophef toen hij in 2004 in het programma De zwakste schakel de piepjonge Jan Smit als ‘Jantje Shit’ omschreef; de zanger en zijn manager waren naar zijn zeggen maar ‘arrogante kwallen’.

Op volle toeren

Met Ali B op volle toeren vond hij ook het grote publiek. Voor wie het nooit zag: Met Ali bevriende rappers (of r&b-zangers) en bekende Nederlandstalige artiesten geven elkaars hits een make over. Het programma sleepte een Positive Young Media Award in de wacht voor positieve rolmodellen in de media, als ‘perfecte match tussen oude en nieuwe Nederlandse cultuur'. Boudewijn de Groot en Herman van Veen (samen in 1 aflevering), Ruth Jacott, Lenny Kuhr, Mathilde Santing , Henny Vrienten en Willeke Alberti, ze kwamen graag. Onlangs liet Ali nog weten door te willen met seizoen zes bij de zender die het beste uitzendtijdstip garandeert.

Knuffelbeer

Ondanks zijn torenhoge ambities als producent en theatermaker, presentator en ondernemer, probeert hij dicht bij zichzelf te blijven, stelt hij keer op keer. “Bij The Voice vertel ik talenten dat het niet boeit hoe zuiver het is, als ik ze maar gelóóf.” Het feit dat hij niet bang is zijn emoties te tonen maakt hem nog meer tot nationale knuffelbeer. Tranen met tuiten op het laatste Gouden Televizier Ring Gala tijdens zijn gezongen hommage aan de vorig jaar overleden Mies Bouwman. Verder zingen lukte niet, maar hij kreeg wel een staande ovatie. In De wereld draait door zong hij snikkend een liedje voor zijn kinderen, de hele studio snufte mee. Ook bij The Voice is de ontroering nooit ver weg.

Goede doelen

John de Mol betitelde hem als ‘bruggenbouwer’, collega-zanger Kenny B. zei: “Ik vind het bijzonder wat hij heeft gedaan voor minderheden. Hij laat zien dat je alles kunt bereiken, ondanks je achtergrond.” Ali B is actief ambassadeur van War Child, maar zet zich ook regelmatig in voor allerlei andere charitatieve instellingen. Het liefst zou hij in de toekomst grote filantropische projecten opzetten. Zijn motivatie onthulde hij in 24 uur met..: “Uiteindelijk wil ik tevreden mijn kist in.”

Irritatie

Is er dan helemaal niks aan te merken op Ali B? Tuurlijk wel. Tot de zakelijke missers behoort de aankoop van een miljoenenpand, dat tijdens de crisis dramatisch in waarde daalde. Reclamespotjes voor Douwe Egberts betekenden voor de niet-koffiedrinker de financiële redding. In RTL Late Night vertelde zanger Brace over zijn soms irritante drive. Hij ligt regelmatig met Ali in de clinch: “Het is net een grote broer die je niet al te vaak wil zien omdat je steeds van ‘m op je kop krijgt.”

The Voice of Holland, vrijdag - RTL 4 • 20.30 uur

Meer over