Handig overzicht

Alle inzendingen van het Eurovisie Songfestival 2023

15 maart 2023 15:15 | amusement | Door Judith Regeling

© Jasper Suyk
Op dinsdag 9, donderdag 11 en zaterdag 13 mei strijden in totaal 37 landen tegen elkaar op het Eurovisie Songfestival 2023. In dit overzicht vind je de inzendingen van alle landen.

Het Eurovisie Songfestival 2023 vindt plaats op dinsdag 9, donderdag 11 en zaterdag 13 mei in Liverpool. Eigenlijk had Oekraïne dit jaar de eer om het festijn te organiseren aangezien de vorige editie werd gewonnen door de Oekraïnse band Kalush Orchestra, maar de EBU besloot daar eerder toch een stokje voor te steken vanwege oorlogssituatie daar. 

Inzendingen Songfestival

Alleen welke zangers, zangeressen en bands reizen nu eigenlijk af naar Liverpool om daar het optreden van hun leven te geven? Wij stellen ze hieronder kort aan je voor.

Big Five & Gastland

Oekraïne staat dit jaar door hun winst wel automatisch in de finale. Zij stemmen samen met Big Five-landen Spanje en het Verenigd Koninkrijk in de tweede halve finale. Aan Frankrijk, Italië en Duitsland de eer om dat in de eerste ronde te doen.


1. Frankrijk: La Zarra - Évidemment

Na het prachtige Voilà en de minder succesvolle score voor Alvan & Ahez stuurt Frankrijk dit jaar de Canadese zangeres La Zarra, die volledig Fatima Zahra Hafdi heet. De Franse delegatie selecteert normaal altijd hun kandidaat via voorrondes of nationale finales, maar dat was niet nodig. Ze waren direct onder de indruk van de zangeres en haar nummer Évidemment. "Ze is mysterieus, inspirerend, charismatisch en een iconische artieste wiens stem ons door de verschillende muziektijdperken meevoert", aldus het hoofd van de delegatie.


2. 
Duitsland: Lord of the Lost - Blood & Glitter

Wie het idee had dat de finale van het Eurovisie Songfestival 2023 vol zou zitten met prachtige ballads en de meest rustige nummers, moeten we nu alvast teleurstellen. Duitsland - die automatisch in de finale staat - stuurt namelijk Lord of the Lost naar Liverpool, een gothic methal band bestaande uit Chris 'Lord' Harms, Class Grenayde, Gared Dirge, Pi en Niklas Kahl. De heren maken heel wat lawaai met hun nummer Blood & Glitter.


3. 
Italië: Marco Mengoni - Due Vite

Italië organiseerde vorig jaar nog het Eurovisie Songfestival, maar krijgen ze die eer ook in 2024? Dat is natuurlijk nog even de vraag, maar ze weten wel wie hun inzending voor 2023 wordt. Dat is zanger Marco Mengoni, die naar Liverpool afreist met het nummer Due Vite. Voor de Songfestivalkenners is hij geen onbekende: deze 34-jarige zanger deed in 2013 ook al mee in het Zweedse Malmö. Toen eindigde hij op een zevende plaats.


4. Oekraïne: TVORCHI - Heart of Steel

Oekraïne hoopt voor het tweede jaar op rij te winnen en stuurt daarom TVORCHI naar Liverpool toe. Deze elektronische band brengt het nummer Heart of Steel ten gehore, dat een ode brengt aan de staalfabriek, Azovstal, de plek waar de Oekraïners voor het laatst streden tijdens de slag om Marioepol. In hun act zullen meerdere nucleaire verwijzingen zitten: zo treden ze op in anti-stralingspakken en dragen hun achtergronddansers gasmaskers.


5. Spanje: Blanca Paloma - EaEa

Vorig jaar eindigde Spanje met de swingende dame Chanel op een derde plaats, maar gaan ze daar dit jaar overheen? Dat blijft natuurlijk nog tot mei de vraag, maar de Spanjaarden durven het in ieder geval aan met Blanca Paloma en haar song EaEa. Het liedje van deze 33-jarige zangeres uit El Altet kan vast veel muziekfans bekoren: het is een mix van folklore, Buleria (flamenco) en elektronische muziek.


6. Verenigd Koninkrijk: Mae Muller - I Wrote A Song

Na diverse jaren waarin Engeland het vaak met 'zero points' moest doen, lukte het TikTok-zanger Sam Ryder vorig jaar om een tweede plek voor zijn land in de wacht te slepen. Nu is natuurlijk de vraag of het de Engelse singer-songwriter Mae Muller lukt om dit te evenaren. Zij zal in haar eigen land optreden met het up-tempo popliedje I Wrote A Song dat wat ons betreft een prima liedje is voor op de radio en in de clubs.


Eerste halve finale

7. Ierland: Wild Youth - We Are One

Ierland houdt blijkbaar niet van wekenlange voorrondes en halve finales. Net als vorig jaar kozen zowel een nationale en internationale jury en het publiek ook dit jaar de Ierse inzending tijdens The Late Late Show Eurosong 2023 Special, een speciale editie van de populaire talkshow The Late Late Show. Uiteindelijk trok de band Wild Youth hier aan het langste eind. Ze zullen het land dan ook vertegenwoordigen met het nummer We Are One.


8. 
Kroatië: Let 3 - Mama SC!

Het deelnemersveld van deze komende editie raakt steeds voller en voller en daarbij mag Kroatië ook niet ontbreken. Het land koos in februari voor de groep Let 3, die naar Liverpool afreist met het lied Mama š?!. Deze rockband staat bekend om diens obscene gebaren tijdens optredens, dus dat belooft alvast wat voor de act van de huidige leden met voor ons onuitspreekbare namen.  


9. 
Letland: Sudden Lights - Aija

Letland stuurt net als een aantal andere landen een band naar Liverpool: Sudden Lights om precies te zijn. Deze Letse indierockband bestaande uit vier mannen won in februari de finale van Supernova en dus heeft het land er vertrouwen in. Dat is echter ook wel nodig: in 2016 stond het land voor het laatst in de grote finale. Hopelijk lukt het de leden om de verwachtingen waar te maken met Aija.

10. Malta: The Busker - Dance (Our Own Party)

Als er één land niet over één nacht ijs gaat als het draait om het kiezen van hun inzending van het Eurovisie Songfestival, is het Malta wel. Er moesten drie kwartfinales, een halve finale en een finale aan te pas komen, maar uiteindelijk mochten de drie heren van de indiepopband The Busker dan zegevieren. David Grech, Jean Paul Borg en Sean Meachen gaan in mei het land vertegenwoordigen met het feestelijke nummer Dance (Our Own Party).

11. Noorwegen: Alessandra - Queen of Kings

Noorwegen gaat in mei 2023 de strijd aan met de 20-jarige Alessandra Mele, die begin februari met het nummer Queen of Kings de Melodi Grand Prix van Noorwegen wist te winnen. De zangeres kreeg van zowel de internationale jury's (met onder meer Corné Klijn, Hila Noorzai en Glen Faria) als het Noorse publiek de voorkeur, dus de verwachtingen zijn hooggespannen. 


12. Portugal: Mimicat - Ai Coração

De onthulling van de Portugese inzending van dit jaar duurde even, maar op 11 maart kwam tijdens een spectaculaire uitzending dan eindelijk het hoge woord eruit: het land zal vertegenwoordigd worden door pop- en soulzangeres Mimicat en haar nummer Ai Coração


13. Servië: Luke Black - Samo Mi Se Spava

32 acts gaven de afgelopen tijd alles om de Serviërs te overtuigen dat zij de meeste kans maken om in Liverpool te winnen, maar uiteindelijk trok de 30-jarige zanger Luke Black aan het langste eind. Aan ervaring geen gebrek: hij was namelijk de eerste Servische artiest die werd getekend door Universal Music Group - en dat ondanks zijn toch nog vrij jonge leeftijd. Hij hoopt nu met het nummer Samo Mi Se Spava ook door te breken in de rest van Europa.14. Azerbeidzjan: TuralTuranX - Tell Me More

In de tweede helft van de eerste halve finale moet Azerbeidzjan alles op alles zetten om de volgende ronde te halen. Of ze dat gaan halen, is de vraag. Het land heeft echter alle vertrouwen in de tweeling TuralTuranX, die vast nog even moeten wennen aan het grote publiek van dit festijn. De twee verdienen namelijk normaal hun geld als straatmuzikanten in Zaqatala, een bergdorpje in het noordwesten van het land. Ze reizen af naar Liverpool met het nummer Tell me More


15. Finland: Käärija - Cha Cha Cha

Finland kwam vorig jaar op een 21e plek terecht in de grote finale van het Eurovisie Songfestival, dus de vraag is: gaan ze dat dit jaar beter doen? Waarschijnlijk wel. Zowel het land, de fans als de bookmakers schatten de kans van Käärija behoorlijk hoog in. Met zijn nummer Cha Cha Cha staat hij momenteel op een derde plek bij de bookmakers!


16. Israël: Noa Kirel - Unicorn

Israël wil dit jaar hoge ogen gooien met de pas 21-jarige Noa Kirel, die eerder al een MTV Europe Music Award won voor de best Israëlische act tussen 2017 en 2021. Ze vindt het zelf een enorme eer dat ze - met het liedje Unicorn - haar land mag vertegenwoordigen. "Ik denk dat ik alles al heb gezegd over mijn opwinding, het gewicht op mijn schouders en de trots die ik voel", aldus de brunette. "Bedankt voor de enorme steun." 


17. Moldavië: Pasha Perfeni - Soarele si Luna

Naast Italië en (het in de tweede halve finale aantredende) Litouwen stuurt ook Moldavië dit jaar een oude bekende. Het is namelijk niemand minder dan Pasha Perfeni, die begin maart de nationale finale van het land wist te winnen met zijn nummer Soarele si Luna. Voor hem is het grote podium dus geen onbekend terrein: in 2012 was de zanger ook al de inzending van Moldavië in Azbeidzjan. Toen eindigde hij als elfde.


18. Nederland: Dion Cooper & Mia Nicolai - Burning Daylight

AVROTROS bracht in november 2022 naar buiten dat de nu nog vrij onbekende Mia Nicolai en Dion Cooper voor Nederland naar Liverpool zullen afreizen. Ze zullen dat doen met Burning Daylight, een nummer dat het duo omschrijft als 'een ode aan vallen en opstaan'. Meer weten? Lees dan vooral dit artikel


19. Tsjechië: VESNA - My Sister's Crown

2023 lijkt het jaar te worden van de (jonge) zangeressen en de bands op het Eurovisie Songfestival, want ook Tsjechië stuurt in mei een groep naar Liverpool. Om precies te zijn de uit zes leden bestaande folkloristische muziekgroep VESNA, die in februari de nationale finale van het land won met het nummer My Sister's Crown. Internationaal is deze act alvast succesvol: ze zingen namelijk in het Tsjechisch, Engels, Oekraïens en Bulgaars.


20. Zweden: Loreen - Tattoo

Johnny Logan mag wel oppassen, want het zou zomaar kunnen dat er binnenkort nog iemand is die tot tweemaal toe het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen. Loreen is namelijk weer voor Zweden van de partij en dat is niet onopgemerkt gebleven. Sinds haar nummer Tattoo is verschenen, staat het land op #1 bij de Bookmakers. En wij snappen na het zien van de onderstaande clip wel waarom.


21. Zwitserland: Remo Forrer - Watergun

De afgelopen jaren zagen we op het Eurovisie Songfestival al diverse talenten die ooit hebben meegedaan aan een versie van John de Mols The Voice. Dit jaar is dat ook weer het geval. Remo Forre won namelijk in 2020 The Voice of Switzerland en mag nu zijn land vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Dat zal hij doen met het emotionele liedje Watergun, dat nu al kan rekenen op heel wat positieve commentaren.

Tweede halve finale

22. Armenië: Brunette - Future Lover

Met 60 miljoen hits via YouTube en bijna een half miljard streams op Spotify kan de Armeense zangeres Rosa Linn terugkijken op een prachtige Eurovisie Songfestival-jaar, maar het is nu echt tijd om het stokje over te geven. Dat doet ze aan Brunette, een singer-songwriter die al wat successen op haar naam heeft staan. Zij reist af met het nummer Future Lover, dat later wordt onthuld.


23. België: Gustaph - Because of You

Onze Zuiderburen riepen dit jaar Eurosong nieuw leven in, oftewel een voorronde waarbij zowel het publiek als een vijftienkoppige vakjury mochten bepalen welke act de eer kreeg om het land te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2023. Uiteindelijk zorgde een meningsverschil tussen het publiek en de jury ervoor dat 'outsider' Gustaph aan het langste eind trok. Deze voormalig achtergrondzanger hoopt dan ook in mei iedereen te overtuigen met het swingende Because of You.


24. Cyprus: Andrew Lambrou - Break a broken heart

Soms wil een zanger zo graag meedoen aan het Eurovisie Songfestival dat hij of zij daar alles voor doet. Dat kun je zeggen over de Grieks-Cypriotische zanger Andrew Lambrou, die dit jaar Cyprus vertegenwoordigt met Break A Broken Heart. In 2022 waagde hij al een poging om deel te nemen door mee te doen aan de Australische nationale finale. Uiteindelijk was het toen Sheldon Riley die de meeste stemmen kreeg van de jury en het publiek. Andrew eindigde als zevende.


25. Denemarken: Reiley - Breaking my heart

Denemarken is tijdens deze editie van het Eurovisie Songfestival ook weer van de partij en wel met 20-jarige Rani Petersen, beter bekend als Reiley. Hij is geboren in Törshavn, de hoofdstad van de Faeröer en hoopt in mei iedereen om zijn vinger te winden met het nummer Breaking My Heart. In Denemarken zelf is dat alvast gelukt: hij wist tijdens de Dansk Melodi Grand Prix maar liefst zeven inzendingen te verslaan. 


26. Estland: Alika - Bridges

De Nederlandse songwriter Wouter Hardy schreef in 2016 mee aan Duncan Laurence' Arcade en ook hielp hij Zwitserland in 2021 aan een derde plek met het nummer Tout l'univers. Dit jaar is hij wederom vertegenwoordigd. Hij schreef namelijk samen met zangeres Alika en de Vlaamse Nina Sampermans aan het nummer Bridges, dat in mei gezongen zal worden door de Alika uit Estland. 27. Griekenland: Victor Vernicos - What They Say

Na de pas 19-jarige Stefania en de 24-jarige Amanda gaat Griekenland dit jaar voor een nóg jongere zanger. De pas 16-jarige Victor Vernicos is onlangs gekozen door twee panels die bestaan uit publiek en experts. De singer-songwriter hoopt met het nummer What They Say zowel zijn leeftijdsgenoten als volwassenen te overtuigen. Of dat lukt, moeten we nog even afwachten. 


28. IJsland: Diljá - Power

In IJsland gaat er - net als bij een aantal landen hierboven - een heuse competitie aan vooraf. De artiesten die kans wilde maken moesten dan ook alles uit de kast trekken om iedereen te overtuigen, maar uiteindelijk slaagde zangeres Diljá daar het meest in, zo bleek begin maart. Ze zal naar Liverpool afreizen met Power, waar ze optreedt in de eerste helft van de tweede halve finale op 11 mei.


29. Roemenië: Theodor Andrei - D.G.T. (Off and On)

De gemiddelde leeftijd van de kandidaten van het Eurovisie Songfestival 2023 ligt nu al niet erg hoog. Waar Griekenland namelijk een jongen van 16 heeft gekozen, is de Roemeense inzending Theodor Andrei ook pas 18. Hij won in februari de nationale verkiezing van Roemenië die in tegenstelling tot voorgaande jaren enkel werd bepaald door de televoters. Hij reist af met het liedje D.G.T. (Off and On)


30. Albanië: Albina & Familja Kelmendi - Duje

Nadat jarenlang enkel een jury de winnaar van Festivali i Këngës mocht bepalen, gooide Albanië het dit jaar over een andere boeg. De jury mocht namelijk eind 2022 nog wel hun voorkeuren laten weten, maar uiteindelijk was het aan het publiek om daar ook daadwerkelijk voor te stemmen. De mensen thuis kozen massaal voor de act Albina & Familja met het nummer Duje, die de jury 'slechts' een tweede plek toebedeelde.


31. Australië: Voyager - Promise

Vorig jaar greep de band Voyager nog net naast de troon tijdens Australia Decides, maar dit jaar is het ze dan toch gelukt. Deze progressieve metalband uit Perth - bestaande uit Daniël Estrin, Simon Dow, Scott Kay, Ashley Doodkorte en Alex Kansion reist in mei af naar Liverpool met het nummer Promise. De verwachtingen zijn hooggespannen: Australië doet nu voor de achtste keer mee en heeft tot nu toe altijd de finale gehaald.


32. Georgië: Iru Khechanovi - ? 

Waar veel landen een speciale Songfestival-talentenjacht houden, is dat Georgië een ander verhaal. Bij hen is het zo dat de winnaar van The Voice Georgia zich automatisch ook kandidaat stelt voor het Songfestival. Dit jaar is de eer aan de 21-jarige zangeres Iru Khechanovi en haar liedje Echo. Aan ervaring op het Songfestival overigens ook geen gebrek: in 2011 won ze als lid van de groep Candy al eens het Junior Songfestival


33. Oostenrijk: Teya & Salena - Who the hell is Edgar?

Oostenrijk denkt dit jaar hoge ogen te gooien met wat girlpower, want het land stuurt Teya en Salena naar het Eurovisie Songfestival. De dames leerden elkaar kennen toen ze allebei deelnamen aan de Oostenrijkse talentenjacht Starmania 21. Nadien begonnen ze muziek te maken en blijkbaar was dat goed genoeg om de Oostenrijkse omroep ORF te overtuigen. Ze gaan naar Liverpool met Who The Hell Is Edgar?


34. Litouwen: Monika Linkytè - Stay

Marco Mengoni uit Italië is echter niet de enige oude bekende, want ook de Litouwse Monika Linkytè is weer van de partij. Acht jaar geleden behaalde ze samen met Vaidas Baumila nog een schamele achttiende plek op het Eurovisie Songfestival in Wenen. Of ze dit jaar met het nummer Stay hoger eindigt, is nog de vraag. De reacties op het nummer zijn wel positief: veel mensen noemen het een nummer vol kracht en positiviteit.35. Polen: Blanka - Solo 

Waar Polen vorig jaar met de Pools-Amerikaanse zanger Ochman nog een twaalfde plek behaalde, gooit het land nu weer een dame in de strijd. Het is namelijk aan de 24-jarige Blanka Stajkow om haar land te vertegenwoordigen. Deze Pools-Bulgaarse zangeres wist - als we de uitslag mogen geloven - zowel de kijker als de vakjury unaniem te overtuigen tijdens de landelijke finale. Of ze met haar nummer Solo echt de meeste stemmen kreeg, is twijfelachtig: diverse Poolse journalisten gaan uit van doorgestoken kaart.

36. San Marino: Piqued Jacks - Like An Animal

Als wij aan 'San Marino' op het Eurovisie Songfestival denken, gaan onze gedachten direct naar Serhat uit 2019 en zijn 'Say na na na'. Helaas is dat verleden tijd, want ditmaal gaat Piqued Jacks naar Liverpool met het nummer Like an Animal. Deze groep is in 2006 opgericht in Buggiano en wist alvast hoge ogen te gooien tijdens de voorrondes van het land. Zo veel zelfs dat de leden de Italiaanse dancegroup Eiffel 65 wisten te verslaan.


37. Slovenië: Joker Out - Carpe Diem

De Sloveense publieke omroep RTV Slovenija heeft gekozen voor de succesvolle band Joker Out. Een hele gekke keuze is dat niet, want de pop-rockband is enorm geliefd en domineert al enkele jaren de hitlijsten. De heren reizen af naar Liverpool met het Sloveenstalige nummer Carpe Diem

Het Eurovisie Songfestival vindt dit jaar plaats op 9, 11 en 13 mei en is te zien bij AVROTROS op NPO1.

Lees hier alles over

Meer over