Overzicht

Geen fan van het EK Voetbal? Dít zijn de beste alternatieven op televisie

15 juni 2024 10:00 | amusement | Door Richard Roosenboom

© BNNVARA / BBC / Tom Cornelissen

Voetbal, voetbal en nog eens voetbal: het beeldscherm kleurt dit EK zo ongeveer integraal Oranje. Gelukkig zijn er ook alternatieven voor kijkers die minder met sport hebben.

Crime

Veel liefhebbers van de betere misdaad- en politieseries kijken uit naar grote voetbaltoernooien. Niet omdat ze geen wedstrijd willen missen, maar omdat ze weten dat KRO-NCRV als alternatief voor het voetbal altijd extra crime in de programmering stopt. Zo ook deze zomer, met bijvoorbeeld de Noord-Ierse reeks Blue Lights (zaterdag, NPO 3, 20.20) en het tweede seizoen van The Capture (zaterdag, NPO 2, 22.00).

Voor wie meer houdt van het klassiekere speurwerk: RTL 8 zendt zoals altijd afleveringen uit van series als Vera (zondag, 20.00), The Inspector Lynley Mysteries (donderdag, 20.25) en Endeavour (vrijdag, 20.25).

Martin McCann en Sian Brooke uit Blue Lights
Martin McCann en Sian Brooke uit Blue Lights


Documentaires

Ook kijkers die meer diepgang zoeken, komen deze weken ruim aan hun trekken. Tegenover al het voetbal staan prachtige documentaireseries geprogrammeerd, zoals Meisjes van de Goede Herder, over misstanden die tussen 1860 en 1979 plaatsvonden in kindertehuizen (maandag, NPO 2, 20.30) en D-Day: The Unheard Tapes, over de geallieerde landing in Normandië (maandag, NPO 2, 22.15).

Speciale aandacht voor het aangrijpende 2Doc: Jongens Zonder Thuis, een documentaire over hulpverleners die vastgelopen jongens proberen te helpen. In plaats van hen te straffen, benaderen ze de jongeren juist op een positieve, open manier. Deze documentaire zie je op donderdag 20 juni om 22.18 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Gideon, Tygo en Aaron uit 2Doc: Jongens Zonder Thuis
Gideon, Tygo en Aaron uit 2Doc: Jongens Zonder Thuis


Oogappels

Oogappels heeft in vijf seizoenen alle tv-prijzen gewonnen die er te winnen zijn. Een zesde reeks is inmiddels in de maak. Maar hoe is het ook alweer allemaal begonnen met Tim, Erik, Merel en hun kroost?

Deze zomer zendt BNNVARA de eerste seizoenen van de populaire dramaserie opnieuw uit, elke werkdag rond 19.30 op NPO 3. Voor wie ze eerder gemist heeft en voor iedereen die de oude afleveringen gewoon nog een keer wil zien.

Ramsey Nasr, Malou Gorter, Juna de Leeuw, Susan Radder en Thor Braun uit Oogappels
Ramsey Nasr, Malou Gorter, Juna de Leeuw, Susan Radder en Thor Braun uit Oogappels


Kopen Zonder Kijken

Ook RTL 4 haalt met herhalingen van Kopen Zonder Kijken een succesnummer van de plank. De emotionele achtbaan die de huizenjagers doormaken blijft prima wegkijken. De frons van makelaar Alex van Keulen bij het horen van het – dikwijls onrealistische – eisenpakket van de kandidaten, Martijn Krabbés sappige voice-over tijdens de puzzelrit en de verbouwing en de tranen van geluk bij de uiteindelijke onthulling; een dik uur huizenjagen vliegt ook de tweede keer voorbij.

RTL 4 programmeert het programma op het tijdsslot van de latenighttalkshow, maandag tot en met vrijdag om 22.00.

Bob Sikkes, Martijn Krabbe, Roos Reedijk, Alex van Keulen
Bob Sikkes, Martijn Krabbe, Roos Reedijk, Alex van Keulen


Natuurseries

Wat er mooier is dan 22 mannen die over een grasveld rennen? Het planten- en dierenleven in gevarieerder landschappen wellicht. Dat treft: de komende weken zijn er fraaie natuurseries op tv. Neem nu Wild Scandinavia (zondag, NPO 2, 20.25), een driedelige reeks vol zeearenden, rendieren en ijsberen. Mooi, ruig en indrukwekkend. En zeg nu zelf, is dat niet een stuk interessanter dan al dat gras op het andere net?

Still van Wild Scandinavia
Still van Wild Scandinavia


Wel fan van het EK Voetbal? Bekijk dan dit overzicht met allerlei gerelateerde tv-uitzendingen

Meer over