Jammer

Animal Crackers niet terug op televisie: dieren hebben ook beeldrecht

14 september 2022 11:32 | amusement | Door Irma Tomas

© Screenshot De Avondshow
In de jaren tachtig en negentig lagen miljoenen mensen in een deuk bij Animal Crackers. Dieren die gekke dingen deden in combinatie met de droge grappen van André van Duin bleken een gouden combinatie. Maar volgens André kunnen we een comeback van Animal Crackers op onze buik schrijven. 

André was te gast in De Avondshow met Arjen Lubach die zelf ook fan van het programma was. Hij vroeg André dan ook of Animal Crackers ooit nog terugkomt. Die kans is vrij klein volgens de komiek en de reden is best bizar. Dieren in een dierentuin hebben, net als mensen, namelijk ook beeldrecht. Ze mogen dus niet zomaar in beeld worden gebracht. 

Dieren in de dierentuin

André van Duin: "Het probleem is: het is zo moeilijk aan beeldmateriaal te komen. Vroeger gingen we naar de dierentuin toe, filmden we al die dieren in de dierentuin. Meestal deden ze niet veel, dus dan ging er een oppasser mee om een beetje actie te krijgen, want meer dan eten en slapen doen ze niet."

En dat zag er zo uit:

Belachelijk gemaakt

Maar die tijd is voorbij: "Tegenwoordig is dat allemaal veel lastiger, die dieren hebben beeldrecht. Die zijn eigendom van de dierentuin, dus die zeggen: dat mag je zomaar niet gebruiken daar moet je voor betalen. Bovendien zijn ze erg zuinig op hun dieren: ze willen niet dat ze belachelijk gemaakt worden. Dat is in Animal Crackers een beetje moeilijk, want ze worden altijd een beetje belachelijk gemaakt. Op een leuke manier."

Bekijk het gesprek tussen Arjen Lubach en André van Duin hier:

Meer over