Anita Witzier in een psychiatrische kliniek

Er rust nog steeds een taboe op psychische aandoeningen. Om dat te veranderen liet Anita Witzier zich een aantal weken opsluiten in een psychiatrische kliniek.

In die inrichting leerde Anita patiënten en hun behandelaars kennen. „Ik hoor de verhalen van mensen, leer hun problemen kennen en zie hoe hun situatie zich ontwikkelt. Ik hoop met het programma de onwetendheid over mensen met een psychiatrische ziekte weg te nemen, zodat er meer begrip ontstaat. De helft van de Nederlanders krijgt in zijn leven immers te maken met zo’n aandoening. Die kan worden veroorzaakt door ontslag, een echtscheiding of door genetische factoren. Het is een chronische ziekte, maar wel een waarmee is te leven.”

Anita Wordt Opgenomen

Voor Anita Wordt Opgenomen verbleef de presentatrice een tijdje op een open psychiatrische afdeling in Hilversum en een gesloten afdeling in Almere. Soms bleef ze ook een paar nachten slapen. En Anita is na haar bezoek zeker van één ding: 'Weet je wat mij erg getroffen heeft? Het besef dat het ons allemaal kan gebeuren. Als je daar zit ben je niet gek of zo. Dit zijn heel normale mensen die ziek zijn. Zelf worstelde Anita twee jaar geleden met een pittige depressie door ernstige overgangsklachten.

Malle Pietje

Anita was blij verrast door de welwillendheid van de mensen in de klinieken. „Wat opvalt is de ongelooflijke openheid waarmee mensen over hun problemen praten. De patiënten willen net zo graag als de deskundigen het taboe doorbreken. Ze willen hun kant van het verhaal ook weleens vertellen. Dat zeggen ze ook: ze kunnen me wel malle pietje noemen, maar ik heb een verhaal!”

Anita Wordt Opgenomen, maandag 22.10, NPO 1

Reageren