Anna Olson over nieuw seizoen Bake With Anna Olson

De Amerikaanse patissier Anna Olson is terug met een nieuw seizoen van Bake with Anna Olson. In het bakprogramma legt ze de kijker haarfijn uit hoe je de lekkerste taarten, cakes en desserts maakt. Televizier.nl belde met Anna over haar programma en over haar liefde voor bakken.  

In Bake with Anna Olson maakt Anna in iedere aflevering vier bakgerechten. Eerst bereidt ze bijvoorbeeld drie verschillende muffins of drie recepten met caramel. Voor het vierde baksel gebruikt ze de overgebleven ingrediënten van de vorige drie recepten en maakt ze daar iets nieuws van. Anna leert haar bakfans ook verschillende basistechnieken, zoals het kloppen van eiwit. 

Anna tourt op dit moment door Europa en was op 15 en 16 mei in Brussel. Helaas deed ze Nederland niet aan, maar wij spraken haar over de telefoon in de Belgische hoofdstad:

Wat maakt Bake with Anna Olson zo speciaal?
''Mensen voelen zich vaak ontspannen wanneer ze bakken. Het maakt ze blij. In mijn programma gaat het dan ook vooral om het bakken zelf, niet zozeer om het uiteindelijke resultaat. Ik hoop dat mensen meer vertrouwen krijgen in hun bakkunsten, als ze mijn programma hebben gezien.''

Kunnen we in het nieuwe seizoen iets nieuws verwachten?
''Aan het eind van de aflevering leg ik uit hoe je een taart of cake nog lekkerder én mooier kan maken. Ik laat dan bijvoorbeeld een decoratietruc zien. Bakken gaat niet alleen over een vaststaand recept, maar ook over de creativiteit die je er zelf inlegt. Dat wil ik in dit seizoen nog duidelijker maken. Ik geef ook alternatieve opties voor decoratie, bijvoorbeeld bij een fruittaart. Ik gebruik dan zelf bosbessen, maar vertel kijkers dat ze ook abrikozen of aardbeien kunnen toevoegen. Zo kan iedereen zelf bepalen welk fruit hij gebruikt. Ook laat ik de kijker bepaalde technieken zien, bijvoorbeeld hoe je chocolade tempert.''

Welke baksels ga je uitproberen in het nieuwe seizoen?
''Dit seizoen ga ik ook meer hartige baksels bereiden. In een aflevering over soufflés maak ik bijvoorbeeld niet alleen een chocoladesoufflé, maar ook een kaassoufflé. Daar zou ik in het eerste seizoen nog niet eens over nagedacht hebben, want soufflés zijn lastig. Ik heb bovendien een aflevering gewijd aan crackers. Dat klinkt misschien niet zo indrukwekkend, maar het is wel een van mijn favoriete afleveringen. Als je je ontdekt hoe makkelijk het is om crackers te maken, koop je ze de volgende keer niet meer in de supermarkt.''

Krijg je veel leuke reacties op je programma?
''Jazeker. Mensen kijken niet alleen naar mijn programma, ze plaatsen ook foto’s van hun bakgerechten op Facebook en Instagram en taggen mij daarin. Ook sturen ze me bakvragen. Kinderen inspireren me het meest. Zij zijn niet bang om nieuwe dingen uit te proberen, een angst die wij volwassenen wel vaak hebben.''

Heb je soms zelf moeite met bepaalde bakgerechten?
''Er zijn altijd uitdagingen. Ik ben bijvoorbeeld naar een kookles geweest om mezelf bij te scholen in chocoladetechnieken. Die moet je altijd goed bijhouden. Maar fouten maken is ook een deel van mijn werk, want daar kun je juist van leren. Als al mijn bakgerechten meteen slagen, is dat eigenlijk een grotere uitdaging. Ik kan dan niet uitleggen wat goed gegaan is. Als iets misgaat, kan ik makkelijker achterhalen wat er verkeerd ging. Ik wil dat ook met de kijker delen: niet panikeren wanneer iets fout gaat, maar weten hoe je het oplost.''

Wat is jouw favoriete gebakje of dessert?
''Dat is een lastige vraag, want ik ben daar erg wispelturig in. Maar ik houd ontzettend van gebak waar fruit in zit. Het aardbeienseizoen is net begonnen, dus nu vind ik alles met aardbeien het lekkerst. En rabarber. In het nieuwe seizoen maak ik een heerlijke rabarber custard taart. Dat is een van mijn favorieten. Maar zou je me dit in augustus vragen, dan ga ik voor gebak met peren. En in september voor iets met appels. In de winter trakteer ik mezelf op extra chocolade.''

Heb je nog de ultieme tip voor beginnende bakkers?
''Als je bakt, moet je vooral geduld hebben en genieten. Dat is het belangrijkste. Geef jezelf de tijd om een recept uit te proberen en ontspan. Als je te veel haast hebt, gaat het al snel fout. Je hoeft ook niet veel bakspullen in huis te hebben om iets lekkers te maken. Ook belangrijk: zet je favoriete playlist op. Ik vind het altijd heerlijk om te bakken met muziek op de achtergrond.''

Bake with Anna Olson is iedere doordeweeks dag te zien om 17.00 uur bij Food Network. De zender is digitaal te ontvangen via Ziggo (kanaal 138), CAIW (kanaal 116) en CanalDigital (kanaal 65). Het programma wordt om 10.00 uur herhaald. 

Meer over:

Reageren