Talentenjacht

Annechien Steenhuizen over Project Rembrandt

Naar aanleiding van het Nationale Rembrandt jaar komt de NTR met de talentenjacht Project Rembrandt. De presentatie is in handen van NOS Achtuurjournaal anchor Annechien Steenhuizen (41).

Tekst: Ernest Marx

Wat voor soort programma is Project Rembrandt?
“Dit is een zoektocht naar de beste amateurkunstschilder van Nederland. Het is geen standaard, flitsende talentjacht. Eerder ‘slow tv’. Het is mooi gedraaid en je komt veel over Rembrandt te weten. We starten met vijftig geselecteerde kandidaten en aan het einde van de eerste aflevering blijven er tien over die de echte strijd met elkaar aangaan. Er zitten heel grote talenten tussen.”

Waarom zijn het nog allemaal amateurs?
“Dat heeft meestal met keuzes en leefomstandigheden te maken. Het is vaak het klassieke verhaal: geliefde ontmoeten, kinderen krijgen en dan toch kiezen voor een vaste baan en niet voor het onzekere kunstenaarsbestaan. Maar ergens blijft het kriebelen dus staan ze hele weekends op zolder te schilderen. De uiteindelijke winnaar van Project Rembrandt mag exposeren in het Rijksmuseum.”

Hoe oud was jij toen je daar zelf voor het eerst kwam?
“Een jaar of zes, samen met mijn ouders en broers. Ik ben wel met kunst opgevoed maar ben zelf geen enorme kunstkenner. Ik denk dat ik ongeveer de kennis van een gemiddelde museumbezoeker heb. Ik heb het altijd fijn gevonden om naar musea te gaan.”

Kun jij ontroerd raken van kunst?
“Zeker. Dat overviel me toen ik na jaren Het melkmeisje van Vermeer weer in het echt zag. Ik raakte echt een beetje van slag. Alsof ik ineens een soort verliefdheidsgevoel had. Maar ik kan ook misselijk worden van kunst. Een vriend van mijn man en mij is een anarchistische relkunstenaar. We wilden graag werk van hem aan de muur. Hij dacht zelf het perfecte doek voor ons te hebben. Het was een soort doornenkruis van zwart, rood en wit en toen dat in onze kamer hing werd ik daar letterlijk onpasselijk van. Weg met dat ding!”

Waar hou jij zelf vooral van?
“Dat kan van alles zijn. L’Origin du monde, vind ik bijvoorbeeld prachtig. Van Gustave Courbet. Een controversieel schilderij van het naakte onderlijf van een vrouw. Alleen al het idee dat je een close-up van een vagina schildert en dat De oorsprong van de wereld noemt… Dat heeft iets heel droogs. Daar hou ik wel van. Het hoeft allemaal niet zo netjes. Ik hou van ontregelende, spannende en avontuurlijke kunst.”

Hoe spannend is Project Rembrandt voor jou?
“Het is voor mij als presentator weer een heel nieuwe stap en daardoor dus ook best spannend. Maar ik vond het vooral tof om te doen. Ik moet veel improviseren. Dat vind ik heerlijk; af en toe de kandidaten een beetje plagen en kijken hoe zij daar dan weer op reageren. Ik ben nooit zo gefocust op hoge kijkcijfers. Natuurlijk hoop ik dat dit een succes wordt, maar als het flopt, heb ik het samen met de crew in ieder geval ontzettend naar mijn zin gehad.”

Project Rembrandt, zondag - NPO 1 • 21.20 uur

Meer over: