Interview

Anniko van Santen te zien in Beat the Champions VIPS: 'Beetje bang voor Diederik Jekel'

5 maart 2023 10:05 | amusement | Door Wouter Luijken

© Elvin Boer

Anniko van Santen, presentatrice van Opsporing Verzocht, is een van de kandidaten in Beat the Champions VIPS. Zij probeert de superquizzers te verslaan en zoveel mogelijk geld voor het goede doel binnen te halen.

Wat dacht je toen je gevraagd werd voor ‘Beat the champions vips’?

“Ik wilde meteen meedoen. Ik hou van quizzen en vind het leuk om naar te kijken. Maar de voornaamste reden om ja te zeggen is dat het spel voor een goed doel is. Meedoen is al leuk maar als ik het goed doe, hebben andere mensen er ook nog lol aan. Toen ik naar de studio ging dacht ik nog wel even: wat heb ik mezelf aangedaan? Want dan dringt door dat je ook met nul euro naar huis kan gaan en dat is niet alleen sneu voor jezelf, maar ook voor het goede doel.”

Had je er iets aan dat je eerder ‘De slimste mens’ won?

“Ik had nog steeds ontzettend veel zenuwen! Gelukkig was presentatrice Chantal Janzen heel lief voor me. En tegenstander Nynke de Jong is altijd heel lovend over Opsporing Verzocht dus die vond het, denk ik, ook wel leuk dat ik er was. Ik hoopte vooral dat ik de eerste vraag zou overleven zodat de eer is gered. En het helpt dat ik weet dat ik een goede algemene ontwikkeling heb, dat ik mezelf op kan peppen en in een focus kan raken.”

Hoe heb jij je voorbereid?

“Ik heb geen encyclopedie opengeslagen of hoofdsteden uit mijn hoofd geleerd. Ik heb wel wat oude afleveringen teruggekeken, maar uiteindelijk heb je er helemaal niks aan. Er kunnen allerlei vragen komen, daar valt niet voor te leren. Je moet erop vertrouwen dat het lot je goed gezind is. Je staat er en dan moet het komen.”

Welk champion vreesde je het meest?

“Ik was wel een beetje bang voor Diederik Jekel. Ik weet van heel veel een klein beetje, maar ik heb een blinde vlek voor natuurkunde. Hij weet dingen waarvan ik zeker weet dat ik ze niet weet. En de champions zijn natuurlijk zo gekozen dat ze allemaal hun specialismen hebben. Het is hoe dan ook intimiderend dat ze daar zo hoog zitten. Iedereen die het podium oploopt, krimpt een beetje.”

Wat zou je doen als ze jou zouden vragen als champion?

“Ik weet niet of ik dat zou willen, want de champions moeten wel zo’n hele uitzending antwoorden produceren. Maar ik wil graag een keer in de kroeg met ze trivianten of een pubquiz doen. Wat mijn specialiteit zou zijn? Ik heb veel programma’s voor het Wereld Natuur Fonds gedaan, dus ik zit goed in de rare dierenfeitjes. En ik weet ook wel veel van films.”

Aan welke quiz wil je ooit nog meedoen?

“In ieder geval niet aan Vriendenloterij Miljonairs. Daar is de spanning zo hoog, dat vind ik zenuwslopend. Ik krijg daar bijna buikpijn van. 2 voor 12  met een van mijn kinderen lijkt me wel leuk, dat je zo’n gênant setje bent.”

Beat the Champions VIPS is zondag 5 maart vanaf 20:00 uur te zien op RTL4. In de weken daarna zijn weer reguliere afleveringen te zien. 

Meer over