Anouk over The Voice of Holland

Tot vreugde van veel fans keert de immer uitgesproken Anouk na een jaar afwezigheid terug op de rode stoel van The voice of Holland. Televizier sprak met de zangeres die vertelt dat ze eigenlijk helemaal niet bekend wil zijn. 

Hoe is het talentenaanbod dit jaar?
„Er zitten een paar hele goeie mensen bij, maar de meesten zijn alleen maar ok. Niet dat je denkt: ‘jeetjemina, hier word ik even van m’n sokken geblazen’. Die zijn echt maar op een hand te tellen. Dat vind ik dan hè.”

In al die jaren The Voice heeft maar 1 keer een man gewonnen, verder allemaal vrouwen. Wat is de verklaring?
„Vrouwen hebben vaak een iets groter bereik en kunnen zoiets als powerballad veel beter aan. En die ballads met van die lange, mooie uithalen liggen goed bij de mensen thuis. Dus op het moment dat je daarmee komt aankakken heb je als vrouw een onwijze voorsprong. Er zijn maar weinig mannen die dat kunnen. Dat is de enige verklaring die ik zou kunnen verzinnen.”

Zit er dit jaar een man bij van wie je denkt: dat is een potentiële winnaar?
„Jawel. In mijn team zelfs. Maar ja, die kan weer geen powerballad zingen. Haha! Dus ik weet niet of ie heel ver gaat komen.”

Heb je wel eens spijt als je hebt gedrukt voor een talent?
„Dat hebben we allemaal. Soms druk je en heeft iemand een performance waarvan je denkt: ‘Nee toch? Wat moet ik hiermee?’ Dus dan kan zo’n stem heel goed zijn maar heeft ie de uitstraling van een zoutzak. Wij hebben daarom onderling ook wel de grootste lol. Op het moment dat iemand heeft gedraaid en het niks vindt, gaat ie vaak heel enthousiast doen, omdat ie wil dat wij ook gaan draaien. Maar ik heb dat heel snel door en blijf dan meestal nog een tijdje voor me uit staren.”

Zou je voor jezelf drukken?
„Ik zou het niet weten. Misschien niet, want toen ik 22 of 23 jaar geleden begon was ik niet zo goed, er zitten bij The Voice mensen die veel beter zingen dan ik op die leeftijd. Maar ik had zelf ook nooit aan zo’n show meegedaan. Ik durfde dat helemaal niet. Op het conservatorium moest je elk jaar auditie doen en werd je beoordeeld door een man of 8. Helemaal niet prettig.”

Zou je ook niet mee hebben gedaan om snel bekend te worden?
„Daar is het mij nooit om gegaan. Ik wilde helemaal niet bekend worden. Tot op de dag van vandaag vind ik dat ook de minste kant van dit alles. Je bent totaal niet meer anoniem en daar heb ik nog steeds moeite mee.”

Went roem niet?
„Nooit. Serieus. M’n partner en ik plannen samen af een dag waarop we wat leuks met elkaar doen, anders komen we nooit aan elkaar toe. Dus we gingen gisteren lekker naar de film. Ik zit in de tram en we zaten lekker samen te knuffelen tot ik ineens een vrouw hoorde zeggen: ‘Hé jij bent toch Anouk?, De hele tram keek om en ons hele moment was kapot. ‘Je bent wel streng hè bij The voice.’ ‘Ik wil dit niet’, dacht ik. ‘Nou je bent lekker afgevallen!’, zei ze ook nog. Het was een heel lieve vrouw en ze bedoelde het goed maar ik vind dat soort dingen vreselijk. En dan zit zo’n hele tram mee te luisteren. Laat me gewoon met rust.”

Als je nou zelf een coach mocht bellen, wie zou dat dan zijn?
„Eigenlijk luister ik alleen naar mezelf, bovendien zijn alle mensen die ik leuk vind dood. Maar ik heb wel eens gezeten met Bill Withers van Ain’t no sunshine. Ik ging naar LA voor een schrijfsessie en toen heb ik 'm gemaild dat ik graag een keertje met ‘m wilde kletsen. Vond ie leuk dus dat hebben we gedaan. Een te gekke ervaring. En hij leeft ook nog.”

Je hebt ineens geen blond, lang haar meer. Waarom?
„Ik was er een beetje klaar mee. Ik wilde wat anders, dus huppakee eraf. Dat haar van mij groeit zo snel, met twee jaar is het weer lang. En het bevalt goed, je hoeft er niks meer aan te doen dus ik ben nu heel snel klaar.”

The Voice of Holland - vrijdag om 20.30 uur • RTL 4

Reageren