Arie Boomsma over Grenzeloos Verliefd en Arie en de kleine mensen

26 september 2017 13:14 | amusement | Door Televizier

© SBS/Elvin

Het was, op tv, even stil rond Arie Boomsma, maar vanaf deze week is hij op NET 5 te zien in twee programma’s. In een nieuw seizoen van Grenzeloos verliefd volgt hij Nederlanders die voor de liefde naar het buitenland verhuizen en in Arie en de kleine mensen stapt hij in de levens van mensen met een groeistoornis.

Grenzeloos verliefd is altijd zonder presentator gemaakt. Waarom wilde Net 5 jou er nu bij hebben?

“Omdat een presentator echt wat toevoegt aan het programma. Ik portretteer ze eerst in Nederland, praat ook met hun familie en vrienden. Vervolgens reist een cameraploeg met ze mee als ze Nederland achter­laten, om de eerste indrukken te filmen. Een paar maanden later bezoek ik ze en kijk ik hoe het met ze gaat en of hun leven is geworden zoals ze hadden gehoopt. Doordat ik in Nederland al een vertrouwensband met ze heb opgebouwd, kan ik echt met ze in gesprek gaan en kritisch doorvragen.”

Waar ben je zoal geweest?

“In de eerste aflevering bezoek ik Lizette in Argentinië. Ik kom net uit Gambia, waar we een bijzonder verhaal hebben gedraaid. Een hoogopgeleide vrouw met een goede baan was voor een project in Gambia, waar ze verliefd werd op een bananenboer. Nu woont ze bij hem als zijn tweede vrouw, zonder stromend water en elektriciteit. Ze leeft en werkt in armoede, maar vindt het fantastisch. Verder reis ik de komende weken naar onder andere Colombia, Zuid-Afrika, Noorwegen en Laos.”

Hoe trof je de deelnemers aan?

“In de meeste gevallen heel gelukkig en blij met hun leven daar. Ze waren oprecht verliefd en leunden daar ook op. Sommigen hadden het best zwaar, omdat ze moeilijk aan de cultuur konden wennen of zich eenzaam voelden. Bij een aantal had ik twijfels of ze het wel gingen redden. Bij één jongen is de relatie uitgegaan. Daar staat tegenover dat drie deelnemers inmiddels zijn getrouwd.”

Zou je zelf kunnen emigreren voor de liefde?

“Ik zou graag volmondig ja willen zeggen. Aan de andere kant geniet ik zo van mijn leven hier, dat het me verschrikkelijk moeilijk lijkt om Nederland te verlaten. Ik zou het echt niet weten of ik het zou kunnen. Ik hoop het.”

We zien je ook in Arie en de kleine mensen. Waarom wilde je dat programma maken?

“Programma’s waarin ik voor een lange tijd in het leven van bijzondere mensen stap, vind ik het mooist om te maken. Ik vind: televisie moet gaan over het betreden van een nieuwe wereld, waarin je kennismaakt met ­boeiende personages die je uiteindelijk gaat omarmen. Dat is hier zeker het geval. De casting is enorm sterk; mensen van diverse leeftijden met hun eigen dromen en doelen.”

Wat krijgen we te zien?

“Ik volg negen kleine mensen die allemaal toewerken naar een bepaald doel. Zo wil de elfjarige Nune voetballer worden, krijgt het stel Luke en Naomi een kindje en ondergaat de transgender Elyne een transitie van man naar vrouw. Hoewel er natuurlijk aandacht is voor de problemen waar ze tegenaan lopen, de pijn en vooroordelen, ligt de focus op hun krachten. De serie heeft een optimistische toon.”

Grenzeloos verliefd dinsdag 21.30 uur • NET 5

Arie en de kleine mensen woensdag 21.30 uur • NET 5

Meer over