'Heel jammer'

Arie Boomsma reageert op NSB-uitspraak Fidan Ekiz in Op1

30 juni 2020 14:54 | amusement | Door Andrea Peelen

© SBS/Elvin

Arie Boomsma heeft gereageerd op de uitspraken die Fidan Ekiz zondagavond deed in Op1. Zij betrok de presentator in de VI-rel door hem te beschuldigen van ‘NSB-gedrag’. Arie Boomsma vindt dit ‘heel jammer’, laat hij NU.nl weten.

Ekiz doelde met haar uitspraak op een recente Instagrampost van Arie Boomsma. Hierin zou hij adverteerders tippen om te stoppen met VI. Dat Ekiz hierop reageert met een verwijt van 'NSB-gedrag', kan Boomsma niet begrijpen.  

"Het is heel jammer dat iemand als journalist in een officieel programma dingen overneemt zonder de feiten", vertelt hij. "Dat vind ik moeilijk om te zien."

Verkeerd begrepen 

In het interview met NU.nl benadrukt Boomsma dat Ekiz zijn bericht verkeerd heeft opgevat. "Het enige dat ik gedaan heb is vragen: moet je je als adverteerder of als kijker of als zender niet afvragen of je een podium voor discriminatie van minderheden wil zijn? Dat is een heel relevante vraag, maar het is een vraag", legt hij uit. "Daar gaat het over. Die heb ik nu gesteld en dan is het ook klaar."

Hij hoopt dat de aandacht snel weer verschuift naar het racismedebat. "Hoe moeten we omgaan met racisme? Wil je daar een podium aanbieden? Waar ligt de verantwoordelijkheid? Dat zijn relevante vragen."

Verantwoordelijk

Boomsma is van plan om het er niet bij te laten zitten. "Ik voel me verantwoordelijk om op te staan, want als mensen niet opstaan tegen racisme gebeurt er nooit iets." Of dit meteen ook het einde betekent van de VI-rel, moeten we nog maar zien.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Het kost mij meestal weinig moeite om niet te reageren op columns en reacties waarin ik besproken word. Sommige mensen vinden mij stom, andere mensen vinden mij leuk. Het maakt niet uit. Je mag vinden wat je wil, en je mag in dit land gelukkig ook zeggen wat je wil. Je mag racistische dingen roepen. Maar waarom zou je dat willen? Je mag zelfs, als de muzen je even in de steek laten, een platgetreden vergelijking maken met de oorlogstijd in een debat over de actualiteit. Mij, en andere mensen die hun mond open trekken als er iemand racistische dingen roept, een NSB’er noemen. Dat mag. Het kan zijn dat de ironie in die opmerking je ontgaat. Een wit, rechts deel van de samenleving dat moeite heeft met minderheden vanwege huidskleur of geaardheid. Witte mensen die wild om zich heen smijten met termen als ‘deuger’ en het Duitse ‘Gutmensch’. De ironie ook dat je met zo’n trollenleger iedereen de mond snoert die er anders over denkt dan jij. Daarna samen hopen dat mensen met een ongemakkelijke mening voortaan zwijgen uit angst om besproken te worden, overspoeld met woede die in de meeste gevallen eigenlijk ergens anders vandaan komt. En het moet gezegd; zwijgen bespaart een hoop onrust, en heel veel negatieve energie. Maar weet je, als iedereen zwijgt uit angst ervan langs te krijgen, verandert er nooit iets. We kunnen die bepaalde periode in onze geschiedenis er nog wel even bijhalen, toen er ook zo gezwegen werd terwijl de minderheden ervan langskregen, maar dat is te makkelijk. Dus laat ik dat maar even niet doen. En toch reageren vandaag. Makkelijk is meestal niet de juiste weg.

Een bericht gedeeld door Arie Boomsma (@arieboomsmainstagram) op

Meer over