Arie Boomsma's Kitchen Impossible helpt gehandicapten op weg in de horeca

24 Augustus 2016 13:39 | amusement | Door Televizier

In het najaar van 2016 bundelen Arie Boomsma en topchef Robert Kranenborg hun krachten voor Kitchen Impossible, een programma waarin mensen met een beperking op weg worden geholpen voor een baan in de horeca. www.Televizier.nl sprak met Arie Boomsma. 

In Kitchen Impossible krijgen acht mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking de kans om de kneepjes van het horecavak te leren. De stagiares kampen met verschillende beperkingen, zoals Gilles de la Tourette, het Symdroom van Down of een groeistoornis. 

Spijkers in een plank slaan

Arie Boomsma presenteert het programma, terwijl chef Robert Kranenborg de leerlingen in de keuken helpt en beoordeelt. Kitchen Impossible heeft volgens Boomsma een maatschappelijke achtergrond. "Ze krijgen normaal gesproken geen kans door hun beperking", aldus Arie. "Sommigen zitten dagelijks bij een dagbesteding waar ze spijkers in een plank slaan om die er vervolgens weer uit te halen. Dat is erg triest."

Flauwe vis

De deelnemers krijgen verschillende oprachten voorgeschoteld. Onder leiding van Robert Kranenborg werken ze met zijn allen in de keuken. Deze samenwerking met gehandicapten vergt een andere aanpak dan gebruikelijk. "Je moet erg voorzichtig zijn met deze mensen, zeker op momenten van kritiek. Als je bijvoorbeeld vertelt dat de vis flauw smaakt, dan komt dat snoeihard aan. We hebben het al eens meegemaakt dat ze in tranen uitbarstten, maar we hebben er vertrouwen in dat ze alle acht kunnen werken in de horeca." 

Strepen verdiend

Volgens Arie functioneert Robert uitstekend in het bijzijn van de horecastagiares. "Hij is streng, maar ontzettend betrokken. Soms rent er wel eens een weg als de stress te veel wordt, dan moet ik er even achteraan om het goed te maken. Toch ben ik onder de indruk van Robert, hij heeft zijn strepen verdiend in dit wereldje." 

Geen liefdadigheid

Kitchen Impossible is geen afvalrace, alle kandidaten worden tot het einde gesteund in hun zoektocht naar een baan in de horeca. Een vorm van liefdadigheid is het programma niet. "Ze maken best pittige gerechten, niet iets dat je thuis doet", zegt Boomsma. "Ik sta er soms bij te kijken en dan denk ik: 'dat zou ik niet kunnen hoor'. Deze mensen kunnen veel meer dan de maatschappij soms denkt."

De eerste aflevering van Kitchen Impossible is woensdag 30 november om 21.30 uur te zien bij Net 5. 

Meer over