Nostalgie, verbazing en hilariteit

AVROTROS viert 50 jaar Te Land, ter zee en in de lucht met speciale afleveringen vol hoogtepunten

4 juli 2023 14:49 | amusement | Door Tessa Kok

© AVROTROS
Het is dit jaar precies 50 jaar geleden dat de allereerste uitzending van Te land, ter zee en in de lucht op de buis te zien was. Voor de liefhebbers van dit nostalgische programma is er goed nieuws, want binnenkort zijn alle hoogtepunten te zien in Het beste van... 50 jaar Te land ter zee en in de lucht.

Terugblikken op de pogingen

In Het beste van... 50 jaar Te land, ter zee en in de lucht komen alle hoogtepunten uit maar liefst 230 afleveringen voorbij. Met een groot aantal gasten, oud-deelnemers, presentatoren en fans wordt teruggekeken naar de doldwaze, soms geslaagde en vaak hilarische pogingen van de deelnemers van het programma. Onder andere André van Duin, Ron Boszhard, Anne-Marie Jung, Noël van Kleef, Jack van Gelder, Harm Edens, Nance Coolen, Rob Janssen, Chatilla van Grinsven en Johan Vlemmix zijn te gast. 

Aflevering 1 - 22 juli

In de eerste aflevering staan de bruidsparen centraal, wat een terugkerend fenomeen was in Te land, ter zee en in de lucht. In de eerste uitzending zien we hoe de pasgetrouwde koppels soms goed aankomen, maar meestal vol liefde het water in vielen. Ook deelt Johan Vlemmix in de aflevering waarom hij maar liefst 100 keer meedeed aan het programma.

Aflevering 2 - 29 juli

Diverse grote artiesten hebben hun opwachting gemaakt in het programma. Zo was Whitney Houston te gast bij het tobbedansen in Leeuwarden en zien we Olivia Newton-John in de Volendamse haven. In de tweede aflevering wordt dieper ingegaan op de veiligheid van het programma. Arts Puck Hulstaert was meer dan dertig jaar verantwoordelijk voor het veilig aankomen van de deelnemers en vertelt waar allemaal op werd gelet. In aflevering twee wordt ook aandacht besteed aan het terugkerend fenomeen: de brandweerlieden.

Aflevering 3 - 5 augustus

In de derde aflevering zien kijkers meer over de mensen die zorgden dat iedereen weer boven water kwam: de duikers. Iedere week stond er een team van maar liefst 30 vrijwilligers paraat om te zorgen dat alles soepel en veilig verliep. André van Duin vertelt over wat hem het meest is bijgebleven en hoe hij op het idee kwam voor zijn geweldige commentaar. Een terugkerend fenomeen waren de carnavalsverenigingen, waar in deze aflevering meer over te zien is. 

Aflevering 4 - 12 augustus

In deze uitzending wordt dieper ingegaan op de prijzen die er te winnen waren in Te land, ter zee en in de lucht. Ging het alleen om de eeuwige roem en de beker of waren de winnaars blij met iets tastbaars? In de vierde aflevering van de reeks blikken een aantal oud-deelnemers terug op hun deelname. Kijkers zien de meest heftige races van het achteruitrijden, waarbij de auto's doorreden tot deze total loss waren. Het terugkerende fenomeen in deze uitzending zijn de studenten.

De afleveringen van Het beste van... 50 jaar Te land, ter zee en in de lucht staan garant voor nostalgie, verbazing en hilariteit. De reeks is vanaf 22 juli om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1 te zien. 

Meer over