Azerbeidzjan bedonderde de boel bij het Eurovisie Songfestival

De organisatie van het Eurovisie Songfestival scherpt de stemregels aan omdat Azerbeidzjan in 2013 juryleden en televoters omkocht.

Het Oost-Europese land zou Litouwse studenten hebben ingehuurd om de stemming te beïnvloeden. Azerbeidzjan werd keurig tweede met 234 punten, achter winnaar Denemarken.

Het liedje Hold Me van zanger Farid Mammodov kreeg twaalf punten van Rusland, Litouwen, Montenegro, Malta, Israël, Hongarije, Griekenland, Georgië, Bulgarije en Oostenrijk. Azerbeidzjan zelf gaf twaalf punten aan Gravity van de Oekraïense zangeres Zlata Ognevich.

Eerlijk

De EBU (European Broadcasting Union) zegt dat de fraude op tijd werd ontdekt en dat de telling eerlijk verliep. Toch worden de regels aangescherpt voor de volgende keer. Normaal wanneer een land wordt betrapt op fraude volgt drie jaar uitsluiting, maar in dit geval had de organisatie van Azerbeidzjan niets met de zaak te maken.

Dit jaar organiseert Denemarken het Songfestival. Waylon en Ilse Delange doen voor Nederland mee en staan op 6 mei in de halve finale.

Reageren