'Don't mention ze war'

BBC verwijdert omstreden aflevering Fawlty Towers

12 juni 2020 09:24 | amusement | Door Jef Willemsen

© BBC
BBC censureert de laatste dagen series en films die mogelijk aanstootgevende inhoud bevatten. Ook comedyklassieker Fawlty Towers blijkt niet veilig.

Fans ontdekten dat de BBC een van de meest roemruchte Fawlty Towers afleveringen niet meer op haar streamingdienst UKTV heeft staan.

The German episode

Het gaat om The German episode, waarin Basil Fawlty (John Cleese) zijn best doet Duitse gasten zo gepast mogelijk te behandelen. Maar door een fikse hersenschudding pakken zijn goede bedoelingen het vooral niet over de Tweede Wereldoorlog te hebben volledig verkeerd uit. Ook bevat de aflevering een racistische term voor Indiërswat naar hedendaagse maatstaven ook absoluut ongepast is.

Little Britain

Ook Little Britain ging deze week in de ban bij zowel de BBC als Netflix. Reden is het gebruik van blackface in de satirsche serie van Matt Lucas en David Walliams. Een woordvoerder van de BBC zei over het besluit: "Er zijn veel oude programma's beschikbaar op BBC iPlayer die we regelmatig beoordelen. De tijden zijn veranderd sinds Little Britain voor het eerst werd uitgezonden."

Meer over