Overzicht

De beste hints en aanwijzingen van Wie Is de Mol? 2023

28 januari 2023 21:35 | amusement | Door Judith Regeling

© AVROTROS
De Molboekjes kunnen uit de kast, want de komende weken zijn we weer massaal in de ban van het AVROTROS-programma Wie Is de Mol? 2023. Via deze pagina delen we dan ook de beste hints en aanwijzingen.

De overgebleven kandidaten van Wie Is de Mol? 2023 zijn: Soy Kroon, Daniël Verlaan, Anke de Jong, Ranomi Kromowidjojo, Jurre Geluk en Nabil Aoulad Ayad. Lees hier meer over ze!

Aflevering 4: Weglopen

De vierde aflevering van Wie Is de Mol? 2023 zal iedereen nog lang bijblijven. Het was namelijk Annick die een rood scherm kreeg, maar eigenlijk was die bedoeld voor Soy, Nabil of Daniël. Voorlopig blijft alleen nog de vraag voor wie van deze drie precies.

Daniël Verlaan wil invloed uitoefenen

 • In het vizier: Daniël

In de eerste opdracht moesten de kandidaten een heus doolhof betreden. Daniël Verlaan wilde hierbij perse als eerste om volgens eigen zeggen 'invloed uit te kunnen oefenen op het spel'. Dit zou natuurlijk de ideale uitspraak van de Mol kunnen zijn. Als er iemand invloed wil uitoefenen, is het de verrader van dit jaar wel.

Daniël Verlaan in Wie Is de Mol? 2023
Daniël Verlaan in Wie Is de Mol? 2023


Weet Daniël Verlaan meer?

 • In het vizier: Daniël

Voor de tweede opdracht moesten de kandidaten zich verdelen in twee groepen: er werd namelijk gezocht naar vijf deelnemers die op de vroege ochtend wel zin hadden in iets actief en twee kandidaten die nog even in het hotel mochten blijven. Daniël - die volgens Annick altijd wel te porren is voor iets actiefs - was overduidelijk: hij zou in het hotel blijven. Was dit zijn manier om ook op deze opdracht invloed uit te oefenen? En wist hij dit als Mol van tevoren? 

Daniël Verlaan in aflevering vier van Wie Is de Mol?
Daniël Verlaan in aflevering vier van Wie Is de Mol?


De badeendjes

 • In het vizier: Daniël en Ranomi

Een terugkerend element in dit seizoen van Wie Is de Mol? 2023 lijkt een badeendje te zijn. Het kwam terug in de onthulling van de kandidaten en ook in (bijna) alle afleveringen keerde dit gele speelgoed al terug. Je kunt deze op twee manier uitleggen: of het is een hint naar Daniël aangezien een 'rubberen duck debugging' een term is voor programmeurs óf het is een hint naar voormalig Olympisch zwemster Ranomi. 

Badeendjes in Wie Is de Mol? 2023
Badeendjes in Wie Is de Mol? 2023


Soy is erg overtuigend

 • In het vizier: Soy

"Maak hem open. Maak hem open." Soy Kroon had in de tweede opdracht geen twijfel. Volgens hem moesten zowel het kistje als die envelop op de berg open. Wilde hij er zo voor zorgen dat ze geen geld zouden verdienen? Nou, missie geslaagd.

Aflevering 3: Spelbreker

In aflevering drie kreeg de Nederlandse journalist Sander de Kramer een rood scherm. Hij is dus niet de Mol, maar wie wel? Ook deze week gebeurde er weer enkele vreemde dingen.

Favoriete programma's

 • In het vizier: Soy en Daniël 

Onderweg naar de eerste opdracht van de derde aflevering deed Soy een poging om zijn medekandidaten iets beter te leren kennen. Dat zou een goede tactiek zijn van een kandidaat, máár toch is er wat opvallends. Hij gaf namelijk aan dat Kopen Zonder Kijken zijn favoriete programma is... oftewel Blind Gekocht in het Vlaams.

In datzelfde fragment gaf Daniël Verlaan toe dat hij met enorm veel plezier naar Lang Leve de Liefde kijkt. Niet zo opvallend, zou je denken. Laat nu alleen het woord 'Blind date' - waar dit programma om bekend staat -  'Molafspraak' betekenen in het Zuid-Afrikaans.

De chaos van Soy Kroon

 • In het vizier: Soy

Over leuke gesprekjes gesproken: Soy vond het in deze aflevering maar al te leuk om Annick wijs te maken dat Nabil haar verdenkt. Een bewuste tactiek om haar zo op het verkeerde been te zetten? 

Onderschat Ranomi niet

 • In het vizier: Ranomi, Soy en Nabil 

Ranomi blijft nog altijd een beetje de stille kracht in de groep. De persoon die nog weinig in beeld te zien is. Althans, tot deze aflevering dan. In de eerste opdracht nam de oud-zwemster de leiding en dat zou kunnen wijzen naar de titel: 'om leiden'.

Daarnaast valt Ranomi ook te linken aan de afleveringstitel 'Spelbreker'. Zij had namelijk - net als Soy en Nabil - een pikhouweel in haar hand, waarmee ze het ijs brak waarin de briefjes en sleutels zaten. Is één en één twee? 

Wie Is de mol? 2023 aflevering 3
Wie Is de mol? 2023 aflevering 3

Aflevering 2: Kunstgreep

In de tweede aflevering moesten zowel Sarah Janneh als Froukje de Both definitief het spel verlaten. 

#WaarIsHetGeld?

 • In het vizier:

Laten we de evaluatie van de tweede aflevering beginnen met een bijzonder detail van dit seizoen: er lijkt geen fysiek geld in het spel te zijn. Niets, nada, noppes. Zou er een aanwijzing staan op het briefgeld dat de kandidaten nog niet mogen ontvangen? Zorgt dit ervoor dat de Mol niets onnodig kan weggoien? Of is er iets anders aan de hand? De kijkers tastten - net als wij - in het duister.

M-A

 • In het vizier: Anke

In de tweede opdracht konden de fanatieke Molloten Rik van de Westelaken spotten voor een tafel vol rekwisieten. Niet erg opvallend, zou je denken. Maar kijk eens goed. Zie je aan de rechterkant niet duidelijk een 'M' en een 'A' staan oftewel: 'Mol Anke'? 

Rik van de Westelaken bij 'M' en 'A'
Rik van de Westelaken bij 'M' en 'A'

Soy zaait verwarring

 • In het vizier: Soy

In diezelfde was de groep verdeeld over twee kampen: een team de foto's moest maken (bestaande uit Jurre, Nabil, Annick, Ranomi en Sander) en eentje die de daarbij horende muurschildering moest vinden (bestaande uit Froukje, Anke, Soy en Daniël). De performances van Soy kunnen hierbij niet onbesproken worden gelaten. De acteur zaaide verwarring én maakte ook behoorlijk wat fouten. Expres of wist hij gewoon echt niet waar hij mee bezig was?

Om ons vizier nog even op Soy te houden. De tweede aflevering heet 'Kunstgreep' en laat deze acteur nu precies daarin een boekje vasthouden met een print die lijkt op 'De sterrennacht' van Vincent van Gogh. 

Soy Kroon heeft een bijzonder molboekje
Soy Kroon heeft een bijzonder molboekje


De mysterieuze man

 • In het vizier: Nabil 

Tijdens de executie van aflevering twee liep er achter Rik een man langs met een veiligheidshesje en een blauwe helm. Toeval of was dit gewoon een dikke hint naar Nabil als Mol? Hij was namelijk in de eerste opdracht de enige van de kandidaten die een blauwe helm droeg.

Aflevering I: Verbinding

Seizoen 23 van Wie Is de Mol? 2023 is officieel begonnen, dus het is hoog tijd om de hints uit de eerste aflevering onder de loep te nemen. Eén ding is zeker: actrice Sarah Janneh is het niet: zij moest in aflevering twee het spel verlaten.

De Olympische Ringen

 • In het vizier: Ranomi

Ranomi Kromowidjojo is misschien niet de meest voor de hand liggende Mol, maar toch is er iets naar haar terug te verwijzen. De koffers in de allereerste opdracht hadden namelijk vijf verschillende kleuren: zwart, rood, groen, blauw en geel. Waar doet je dat aan denken? Juist, aan de ringen van de Olympische spelen waar Ranomi meermaals aan mee heeft gedaan.

 


Drukfout in het Molboekje

 • In het vizier: Annick

Annick is sowieso erg verdacht. Het Molboekje van AVROTROS stelt iederen kandidaat voor middels een bladzijde met allerlei persoonlijke informatie. Je zou zeggen dat dit heel secuur gebeurt, maar niets is minder waar: de geboortedatum van Annick lijkt namelijk nu 22-30-1971 te zijn. Een beetje slordig... of is het bewust? 22+30+1971 = 2023. Is zij de Mol van 2023? 


Sprankje geluk

 • In het vizier: Jurre

De dirigent moest in de laatste opdracht van deze eerste aflevering vijf koorleden uitkiezen waarvan hij het vermoeden had dat die er niet bijhoorden. Nu sprak hij bij presentator Rik van de Westelaken uit dat hij hierbij hoopte op een beetje geluk. En laat dat nu tevens de achternaam zijn van... Jurre


De mysterieuze schim

 • In het vizier: Nabil (óf Daniël) 

Sommige kijkers pluizen de afleveringen van Wie Is de Mol? 2023 altijd tot op de bodem uit en dat is maar goed ook: het is hen namelijk opgevallen dat er in het afvallershotel - waar Sarah Janneh naartoe werd gestuurd - iemand bij het kampvuur zit. Dit kan natuurlijk gewoon een vreemdeling zijn die daar toevallig even zit te genieten van de warmte van het vuur, maar het toeval wil dat deze man in een zwarte hoodie wel erg veel weg heeft van Nabil Aoulad Ayad

Voorafgaand aan Wie Is de Mol? 2023

De voorkennis van Soy Kroon

 • In het vizier: Soy

Als er één kandidaat van Wie Is de Mol? 2023 op papier de perfecte Mol is, is het Soy Kroon. Deze acteur heeft immers al genoeg ervaring door rollen in Goede Tijden, Slechte Tijden en Nieuwe Tijden, als Jezus in The Passion en in Costa!!. Maar dat is niet waarom wij hem hier als eerste noemen, dat heeft hij vooral aan zichzelf te danken. In een video die voor de opnames is opgenomen, liet hij namelijk al wat los over bepaalde opdrachten. Iets teveel zelfs. Begon hij zijn avontuur met meer voorkennis dan zijn concurrenten?

Soy Kroon in Wie Is de Mol? 2023
Soy Kroon in Wie Is de Mol? 2023


Soys pokerface

 • In het vizier: Soy

Kunnen we het trouwens ook gelijk nog even hebben over de onderstaande video? Voorafgaand aan de opnames moest elke kandidaat een soort 'Mollicitatie' doen voor de camera. In eerste instantie lijkt het bij die van Soy gewoon een leuk gesprekje waarin ter sprake komt of hij de mol wil zijn (antwoord: 'Ik wil heel graag de Mol zijn'), maar tegen het einde slaat dit om. En hoe! Hij zet zijn serieuze pokerface op en laat hij dat nu hard nodig hebben in de eerste opdracht. Werd hem dit stiekem al ingefluisterd?

 


De hints richting Daniël Verlaan

 • In het vizier: Daniël

Twijfel je nog op wie je je punten moet inzetten in de app van Wie Is de Mol? 2023? Overweeg dan vooral Daniël Verlaan. Deze techjournalist weet alles van hacken en laat dat nu precies een terugkerend element zijn in de bekendmaking van de kandidaten én het nieuwste Molboekje. Zo moesten de Molloten kluizen 'kraken' en staan er in het Molboekje ook meerdere afbeeldingen die kunnen verwijzen naar hackerstermen als 'Pokerface hack', 'elephant hack' en 'shark jack'. 


Wie Is de Mol? 2023 is sinds 7 januari wekelijks vanaf 20:30 uur te zien bij AVROTROS op NPO1. 

Meer over