Beste Zangers

Karsu: 'Ik had me nog zo voorgenomen niet te gaan huilen'

30 september 2021 08:00 | amusement | Door Jef Willemsen

© AVROTROS

Het is vanavond de beurt aan Karsu om zich in Beste zangers te laten verrassen door haar collega's: ‘Geweldig en verschrikkelijk tegelijkertijd!’ In het najaar toert de Amsterdamse artieste langs de Nederlandse popzalen.

1. Hoe was het om ditmaal zelf in de spotlight te staan?

“Geweldig en verschrikkelijk tegelijkertijd! Ik heb graag de controle en ben gewend dat bij optredens alles verloopt zoals ik het wil. Maar ineens zit je op de bank naast Jan Smit en gaat het allemaal over jou zonder dat je er zelf invloed op hebt. Ik had me zó voorgenomen niet te gaan huilen, maar je raakt toch geëmotioneerd.”

2. Waar komt die emotie dan vandaan?

“De opnames zijn heel intens: Je maakt lange dagen, slaapt weinig en doet alles samen. Zo word je al heel snel een ontzettend hechte groep. In die bubbel sta je ineens in de spotlight. Je hele leven wordt besproken, alle pijnlijke en moeilijke momenten komen aan bod in combinatie met muziek die je raakt. Vooraf weet je niet wat de anderen voor je gaan zingen, dus dat komt extra hard binnen. Ook omdat ze het recht voor je neus doen. Hou het dan maar eens droog.”

3. Twijfelde je daardoor over je deelname?

“Nee, het is natuurlijk ontzettend leuk. Zeker omdat we als muzikanten al zoveel thuis hebben gezeten. Dan ben je extra dankbaar om weer creatief en met muziek bezig te mogen zijn. Iedereen heeft het zó serieus aangepakt. Sowieso was het door corona lange tijd onzeker of het wel door kon gaan. Hierdoor heb ik uiteindelijk anderhalf jaar de tijd gehad om te werken aan de nummers die ik wilde spelen.”

4. Hoe heb jij de covers van anderen aangepakt?

“Ik kies graag covers die zo ver mogelijk van me afstaan, liefst van een man. Mensen verrassen is het leukste dat er is, zodat ze denken, hoe komt ze dáár nou weer bij?! Ik vond het daarom bijvoorbeeld heerlijk om iets van het ruige Zwarte Cross-repertoire van Bökkers te zingen. Ik maak me de liedjes eigen door veel te luisteren en uiteindelijk mijn instinct te volgen.” 

5. Naast artiest ben je ook tv-kok op 24Kitchen, hoe is dat ontstaan?

“Op mijn YouTubekanaal plaatste ik een aantal kookvideo’s die waren opgevallen bij de mensen van 24Kitchen. Ik werd uitgenodigd voor een screentest en kreeg toen het aanbod een eigen kookprogramma te maken over de Turkse keuken. In deze eerste serie wil ik laten zien dat die meer is dan döner en baklava. Het is een veelzijdige cuisine die eenvoudiger is dan mensen soms denken: met kaas, dille, bladerdeeg en wat chilipoeder kun je al wat lekkers als börek maken.”

6. Zit er een link tussen koken en muziek?

“Zeker: ik ben opgegroeid in Amsterdam tussen heel veel verschillende culturen waardoor ik me laat inspireren. Een van mijn lievelingstoetjes is tarte tatin met kweepeer. Typisch Frans met een Arabische twist. Experimenteren en improviseren leidt tot de mooiste resultaten, niet alleen in de keuken, maar ook met muziek.”

Beste zangers | 30 september 2021 | NPO 1 | 20:40 uur

Meer over