Krachtig overzicht

Beste Zangers: 5 duetten om nooit meer te vergeten

29 september 2022 10:00 | amusement | Door Dominique Hofman

© AVROTROS
De laatste aflevering van dit seizoen van Beste Zangers staat traditiegetrouw in het teken van duetten. Voordat de muzikanten van dit seizoen hun samenzang mogen laten horen, blikken we eerst terug. Dit zijn 5 memorabele duetten uit de geschiedenis van de show.

Ziek van de liefde 

‘Je suis malade’ was het mooiste duet dat Jan Smit had gezien in dertien seizoenen Beste Zangers. Hij zei het nadat een betraande Karsu plaatsnam op de bank. De zangeres had donkere dagen gekend in 2020. Nadat ze ontdekte dat haar vriend een dubbelleven leidde, ging de relatie na twaalf jaar uit.

Terwijl jeugdidool en duetpartner Belle Perez voor het Franse origineel koos, zong Karsu een speciaal voor haar geschreven Turkse tekst. De meeste kijkers konden er niets van verstaan, maar dat gaf niets. Karsu’s ogen zeiden genoeg. Het ene moment spuugden ze vuur, het andere sloegen ze neer. De woede en wanhoop van de afgelopen maanden kwamen er vier minuten lang uit. Nooit meer zal ze het zo kunnen zingen als toen, zei ze vorig jaar tegen Metro. Gelukkig hebben we de beelden nog!

Vrolijkheid uit Colombia  

Zij had dankzij haar YouTubecovers al een platencontract in Amerika, hij scoorde zelfs een paar hits in het gedroomde land. Maar succes bij het Nederlandse publiek hadden Emma Heesters en Rolf Sanchez nog niet in 2019. Totdat ze een Spaans-Nederlandse versie van ‘Pa olvidarte’ in Beste Zangers zongen, een vrolijk zomernummer over de liefde van de Colombiaanse hiphopgroep ChocQuibTown. Daarna ging het vlot.

Hun hit werd de hoogste stijger in de Top 40 en stond 63 aaneengesloten weken in de Nederlandse Single Top 100, met nummer 2 als hoogste positie. Drie jaar later hebben Heesters en Sanchez een gouden plaat op zak en is ‘Pa olvidarte’ zeventig miljoen keer beluisterd op Spotify. Honderd miljoen keer minder dan het origineel, maar de twee mogen zeker niet klagen.

Musical wordt metal      

Had Floor Jansen vóór Beste Zangers nog niet echt een bekende naam in Nederland, na haar duet met Henk Poort kon niemand meer om de metalzangeres heen. Zodra ze Henk Poort hoorde, wist ze meteen dat ze ‘Phantom of the opera’ met hem wilde doen. De tenor stemde in met de metalversie, ietsje anders dan zijn eigen vertolking in de gelijknamige musical twintig jaar geleden.

“Sing for me!” riep hij Jansen in 2019 dan ook toe. Die haalde met gemak de hoogste noten. Niet alleen internationale fans van Jansens band Nightwish waren razend enthousiast, de Nederlandse kijkers ook. Het duet is inmiddels negentien miljoen keer bekeken op YouTube. Poort en Jansen zingen het lied nog steeds op festivals of tijdens andere gelegenheden, zo trots zijn ze erop.  

Ontroerend voor íédereen

“We gaan gewoon knallen, toch?” Tommie Christiaan was nog bescheiden voordat hij met Tania Kross ‘Barcelona’ zou zingen, het legendarische rockoperanummer van Freddie Mercury en Montserrat Caballé. En knallen deden ze in 2017. Christiaans rauwe randje en Kross’ mezzosopranenstem leverde hen een staande ovatie van hun medezangers op.

Die viel bijna in het niet bij de reacties die Kross kreeg op hun optreden. “Nog altijd schieten volwassen mannen me in de supermarkt aan om te bekennen dat ze daarom moesten huilen”, vertelde ze twee jaar na het befaamde duet aan NRC. Een vrouw zag zelfs voor het eerst in jaren emotie bij haar man. Met tranen in zijn ogen pakte hij plotseling haar hand tijdens het tv-optreden. “Alsof ze voor het eerst ontdekte dat haar man kon voelen. Dat is waarom ik zing.”

Ode aan muzikale held

Stef Bos en Sanne Hans hadden niet gerepeteerd voor hun duet, toch zaten ze zelfverzekerd achter het keyboard. Vanachter de toetsen brachten ze een ingetogen versie van Ramses Shaffy’s ‘Laat me’. Het nummer achtervolgde Stef Bos al jaren, vertelde hij voordat hij het podium betrad. “Shaffy zei ooit tegen mij: ‘Als je ooit iets alleen achter de piano doet, pak de ruimte en de vrijheid en word het lied.’”

Ramses had dit geweldig gevonden, fluisterde de zanger in Hans’ oor na het optreden. Het was een van Bos’ mooiste momenten uit zijn leven: hij mocht een van zijn favoriete nummers zingen met een zangeres die hem zo dierbaar was geworden. Een aantal weken eerder ontroerde Hans hem met haar vertolking van het door Bos geschreven ‘Door de wind’. Beide momenten pakte niemand hem meer af.

De duettenaflevering van Beste Zangers 2022 is donderdag 29 september om 20:35 uur te zien op NPO1.

Meer over