Bij RTL blijven de Pieten Zwart

22 september 2015 11:36 | amusement | Door Televizier

© Michel Porro/RTL

Geen witte, gekleurde, gestippelde of stroopwafelpieten bij RTL. De zender heeft besloten dat de Pieten daar hun oude kleur behouden: zwart.

In de serie De Club van Sinterklaas dat uitgezonden door RTL Telekids wordt zijn de Zwarte Pieten dit jaar zwart gewoon weer zwart als roet. Hetzelfde geldt voor de Pieten in de bioscoopfilm De Club van Sinterklaas.

Feest voor kinderen

RTL zegt in een persbericht dat het hiermee de mening van het Nederlands publiek volgt.  „We zien het Sinterklaasfeest als een feest voor kinderen en staan achter hetgeen we de afgelopen jaren hebben uitgezonden. Juist omdat het een feest voor kinderen is, is eenduidigheid in onze ogen heel belangrijk. Wij gaan mee in de keuzes van de brede Nederlandse samenleving, waar deze discussie naar onze mening ook thuishoort. Mocht op termijn de uitkomst van de deze maatschappelijke discussie vragen om een verandering van het uiterlijk van piet, dan zullen wij daarin volgen.”

Nickelodeon

Andere kinderprogramma's voer(d)en wel veranderingen door in het uiterlijk van Piet. Bij Nickelodeon zijn dit jaar voor het eerst ongeschminkte Pieten te zien in de dagelijkse Sinterklaasserie Op Weg Naar Pakjesavond - Sint Vermist!. Het Sinterklaasjournaal wil nog niet zeggen hoe hun Pieten dit jaar geschminkt worden, maar vorig jaar stapten ze zo ongeveer in alle kleuren van de stoomboot.

Piet op snoep

Ook de detailhandel worstelt met de kleur van Piet. Bij de Bijenkorf zijn de Pieten dit jaar goud, Jumbo maakte vorig jaar snoep met witte en zwarte Pieten en Albert Heijn bande Piet zo'n beetje helemaal uit de winkel en Coop gebruikte, om gedoe te voorkomen, alleen nog maar Sinterklaas op het snoepgoed.

De hele Zwarte Piet-discussie duurt nu al jaren en het lijkt er helaas op alsof we er voorlopig nog niet vanaf zijn.

 

Meer over