Koken met z'n moeder

BinnensteBuiten-kok Ramon Brugman geeft recept voor Dadar Isi

6 mei 2019 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© KRO-NCRV

Zijn moeder Ariena inspireerde tv-kok Ramon Brugman om van koken zijn werk te maken. Dus wat is er leuker dan in aanloop naar Moederdag samen met haar een gerecht te bereiden in BinnensteBuiten?

Tekst: Carlijn Schepers

“Het ziet er goed uit, ma. Even schudden met de pan.” Tv-kok Ramon Brugman is bezig met de opnames voor BinnensteBuiten. Hij kookt vandaag met zijn moeder Ariena, speciaal voor Moederdag. “O nee, ik schud altijd en jij roert hè?” Zijn moeder schept het gehakt in de pan om en beaamt dat: “Ik doe het lekker op mijn manier.”

Het is een zonnige ochtend en Ramon en Ariena staan in de keuken van een groot huis in Loosdrecht. De eigenaren verhuren hun riante keuken voor de opnames van Ramons kookitems. Het is er gezellig en modern tegelijk. Aan de muur hangen prenten met dieren en een grote wereldkaart. En achter het kookeiland kijk je door de ramen uit op een groen veld.

Indisch koken

Ramon en Ariena bereiden het Indische gerecht dadar isi: met gehakt gevulde omelet, spitskool en rijst. De keuken vult zich al met een heerlijke kruidige geur van gebakken uien, gehakt en kerrie. Het is voor het eerst dat Ramon samen met zijn moeder kookt op tv. Het was haar eigen idee. Ramon: “Ze had gezien dat Sharon, een van de andere koks van BinnensteBuiten, een keer met haar moeder kookte in een uitzending. Dat wilde mijn moeder ook.” Ariena: “Maar Ramon hield de boot af.” Ramon: “Nee, nee. Ik had het wel geopperd, maar het was er nog niet van gekomen.” Totdat Ramon met zijn gezin en zijn moeder bij een KRO-NCRV-dag was. Daar stapte Ariena op de eindredacteur van BinnensteBuiten af en vertelde ze over haar wens. “Het leek haar hartstikke gaaf”, zegt Ariena.

Moeders tip

En zo staan ze hier een half jaar later samen een van Ariena’s specialiteiten te koken. Het is tijd om de omelet te bakken, maar als Ramon hem probeert te draaien breekt ie. Die gaat de prullenbak in. “Dat gebeurt normaal nóóit hoor!” roept iemand van de crew grappend. Omelet twee ligt inmiddels in de pan, maar ook deze scheurt bij het draaien. Ramon moppert. “Nu is hij net zijn vader!” zegt Ariena in de camera. Dan richt ze zich op haar zoon: “Je moet wat geduldiger zijn. Maar ja, dat is niet je sterkste kant. Misschien moet je de omelet eerst op een bord schuiven en dan draaien?” Zijn moeders tip werkt.

Perfecte omelet

Als het gerecht – na drie pogingen een perfecte omelet te bakken – op het bord ligt, zijn ze allebei tevreden. Ariena: “Het ziet er prachtig uit”, ze laat een korte stilte vallen, “…na tien eieren.” Ramon: “Ik denk dat het samen koken eenmalig is, als ik dit zo hoor.” Gelukkig grappen ze maar wat. Ramon: “We moeten dit echt vaker doen, mam.” En vervolgens tegen de kijkers: “Dan zie ik u de volgende keer.” Ariena: “Eet smakelijk.” En Ramon geeft haar een dikke pakkerd op haar wang.

Dadar Isi

Ingrediënten voor vier personen

500 g rundergehakt

4 rode uien

2 uien

3 tenen knoflook

1 tl gemalen koriander

2 tl koenjit

4 stuks kemirienoten

1 tl laospoeder

1 stuk santen

1 citroen

Olie

Zout

Peper

6 eieren

Scheutje melk

Boter

300 g witte rijst

500 g spitskool

1 blikje kokosmelk

1 tl koenjit

Bereiding

- Rode uien, twee knoflooktenen en kemirienoten fijnhakken

- Ui en knoflook aanzetten in een scheutje olie

- Specerijen en kemirinoten toevoegen

- Het gehakt toevoegen en rullen

- Citroensap, santen met een beetje water toevoegen

- Tot het vocht is verdampt laten inkoken

- Met zout en peper op smaak brengen

- Voor de omelet de eieren met een beetje melk, zout en peper loskloppen

- Twee omeletten in gesmolten boter bakken

- De rijst volgens de verpakking gaarkoken

- Overige ui en knoflookteen fijnsnijden en in een scheut olie fruiten

- De kool fijnsnijden en toevoegen

- De koenjit en de kokosmelk toevoegen

- Het geheel iets laten inkoken

- Met peper en zout op smaak brengen

Serveer het gehakt als vulling in de omelet en de rijst en kool ernaast. Lekker met wat kroepoek! Ramons Moederdag-item en het recept zijn direct na de uitzending te bekijken op Binnenstebuiten.tv

BinnensteBuiten | maandag | NPO 2 | 18.45 uur

Meer over