BNN ontmaskert dagelijks neppe internetlovers in Catfish

In het nieuwe, werkdagelijkse realityprogramma Catfish onderzoekt documentairemaker Nev Schulman of internetliefdes wel zijn wie ze beweren te zijn. 

Online daten is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Van datingsites tot mobiele apps, het is tegenwoordig makkelijker dan ooit via de digitale snelweg de ware liefde te vinden. 

Catfish: neppers op internet

Maar het is ook stukken eenvoudiger geworden om je anders voor te doen dan je bent. Veel mensen jokken op hun dating profiel over hun baan of gewicht. Ook willen ze nog weleens wat jaartjes van hun leeftijd snoepen of alleen de beste foto's van een jaar of drie geleden plaatsen. Relatief onschuldig, maar er zijn mensen die daar te ver in doorslaan. Wie zich online als een compleet ander persoon voordoet, wordt ook wel een catfish genoemd.  

Nev Schulman is Catfish ervaringsdeskundige

Als je er achterkomt dat je nieuwe online liefde zo'n catfish is, kan dat enorm pijnlijk zijn. Dat weet de Amerikaanse Nev Schulman als geen ander, hij werd zelf genept door een digi-liefde en maakte daar in 2013 de succesvolle documentaire Catfish over. In de gelijknamige realityserie gaat Nev dagelijks op pad met iemand die twijfelt of zijn of haar digitale lover wel helemaal echt is. Samen met Nev en zijn camerateam zoeken ze hun liefjes op en komen geregeld voor pijnlijke verrassingen te staan.

Reageren