Hit op RTL 4

Bob Sikkes over Kopen Zonder Kijken

In Kopen zonder kijken kopen mensen ongezien een huis. Huizenexpert Bob Sikkes, die de huizen verbouwt, vindt het zelf ook best spannend.

Tekst: Tijgerbloedteksten

Samen met makelaar Alex van Keulen kies jij het huis voor de deelnemers uit. Zie je altijd meteen wat er moet gebeuren?
“Ik verbouw als aannemer dertig tot veertig huizen per jaar, dus ik kan er wel goed doorheen kijken. De opgeleukte huizen zijn het gevaarlijkst. Met allemaal spulletjes erin ziet het er best aardig uit, maar je hebt geen idee wat er achter de muren en onder de vloeren is geknipt en geplakt.”

Wat is het grootste struikelblok?
“Tja, iedereen wil natuurlijk het liefst een vrijstaand huis met een rieten kap op de perfecte locatie. Gek genoeg maakt het niet uit welk budget mensen hebben, het perfecte huis is altijd 30 procent duurder dan ze kunnen betalen. Dat is een wetmatigheid. De wensenlijst is trouwens ook altijd langer dan het budget toelaat.”

Jij maakt grote keuzes voor mensen, van hun geld.
“Ik heb een uitgebreid voorgesprek en weet ongeveer wat de smaak van de kopers is. Maar ik beslis welke keuken erin komt, wat voor badkamer, welke vloer. Doen we een dakkapel of een uitbouw? Normaal overleg je dat natuurlijk met je klant. Ik heb genoeg ervaring en durf, maar toch blijft dit spannend. Mensen geven ook vaak een breed zoekgebied op. Het is een raar idee dat Alex en ik beslissen in welke plaats de kinderen van kopers opgroeien.”

Dit programma is bedoeld voor mensen die al lang zoeken, zijn die niet superkritisch?
“Niet kritisch, eerder voorzichtig. Een huis kopen is een grote beslissing. Vroeger had je de tijd, je kon rustig een paar keer gaan kijken voordat je een knoop doorhakte. Die tijd is voorbij. Je moet snel beslissen. Alex en ik zien meteen dat we die krappe keuken kunnen transformeren tot iets prachtigs door een stuk van de bijkeuken erbij te trekken. Mensen zien dat zelf niet, en blijven daardoor eindeloos zoeken.”

Wat is het mooiste compliment?
“Halverwege krijgen de deelnemers te zien wat ze hebben gekocht. Vaak is het: oei, wat hebben jullie voor ons uitgezocht? Pas daarna ga ik aan de slag. De blik op hun gezicht als ze het eindresultaat zien, is elke keer onbetaalbaar. Het is te gek als mensen ongelooflijk blij met zijn met hun huis.”

Wat is je belangrijkste tip voor huizenkopers?
“Schakel een goede aankoopmakelaar in, die verdient altijd zijn geld terug. Zelf doen is echt misplaatste zuinigheid. Ook belangrijk: verbouw niet te hip. Koperen kranen vind ik het beste voorbeeld. Vijf jaar geleden werd je voor gek verklaard als je dat mooi vond, nu is het opeens in. Maar vind je die dure kranen over drie jaar nog steeds mooi? Ik zeg altijd: verbouw een huis niet voor de o’s en ah’s van je vrienden, maar voor jezelf.”

Kopen zonder kijken | maandag | RTL 4 | 20.30

Meer over:

Reageren