Boer Jos van Boer Zoekt Vrouw heeft een boek!

Boer Jos is de eerste Boer Zoekt Vrouw-boer met een boek over zijn leven. Hij vertelt in het naslagwerkje over Dycke, het gedoe met aardappels en zittend plassen. Televizier.nl sprak de schrijfster, Daniëlle Hartemink.

Boer Jos is meer dan die ene rijke boer uit Boer Zoekt Vrouw die zo'n leuk stel vormde met Dycke. Dat wilde hij graag vertellen in een boek. Het gevolg is De Dood Of de Gladiolen waarvoor schrijfster Daniëlle Hartemink minstens 50 uur op Jos' Gelderse boerderie verkeerde. Daar vertelde hij uitgebreid over het BZV-avontuur, zijn grote liefde Dycke, maar ook over zijn scheiding en de donkere wolken die plotseling boven zijn ooit zo succesvolle bedrijf hingen.

Waarom is boer Jos een boek waard?

„Boer Jos wordt al vijf jaar alleen maar geïnterviewd over Boer Zoekt Vrouw, maar hij vond dat hij veel meer te vertellen had. En dan moet je niet meteen denken aan een drugsverslaving à la Wim Kieft, maar aan de crises die hij meemaakte op zijn boerderij en de verharding van de agrarische markt. Daarnaast vertelt hij veel privé-zaken. Voor ons was boer Jos commercieel interessant omdat Boer Zoekt Vrouw nog steeds een enorme hit is, met wekelijks 5 miljoen kijkers.”

Wat vond je het meest opvallend aan zijn verhaal?

„Tijdens het uittikken van de bandjes hoorde ik aan zijn praten dat hij langzaam aan het opgeven was. Toen ik een jaar geleden aan het boek begon, wilde hij nog de grootste aardappelboer van Nederland worden met de duurste tractors, aan het einde van het jaar overwoog hij te stoppen omdat het vreselijk slecht ging. Normaal ving hij minder goede jaren op met betere seizoenen, maar het was maar de vraag of het ooit weer beter zou gaan. Uiteindelijk besloot Jos om niet weer een investering in zijn bedrijf te doen. In plaats daarvan stopte hij grotendeels met de aardappels en verbouwt hij binnenkort gladiolen met Dycke. Vandaar de titel van het boek. Ook opvallend is dat boer Jos zittend is gaan plassen op verzoek van Dycke. 'Hij is hartstikke lang, dus hoe je het ook wendt of keert, het spettert toch', zei Dycke. Boer Jos bleek de beroerdste niet: 'Je kunt jezelf niet veranderen, maar je kunt je wel aanpassen'. Vanaf toen ging hij zitten.”

Wie gaan dit boek kopen?

„Ik denk dat Boer Zoekt Vrouw-fans het interessant zullen vinden en Jos denkt dat boeren en hun vrouwen zich zullen herkennen in zijn verhaal. Maar voor alle kopers van het boek geldt: het leest als een trein, dus ze zullen zeker niet teleurgesteld zijn.”

Welke boer van dit seizoen zou wat jou betreft een boek verdienen?

„Boer Tom mag dan wel het knapst zijn, bij boer Geert zit natuurlijk het echte verhaal. Ik weet alleen niet of ik 'm zou verstaan.”

Lees ook: Hoe de KRO 'geile Geert' censureert

Reageren