Weidevogels

Boer Willem in Onze Boerderij

6 September 2020 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© KRO-NCRV

Yvon Jaspers bezoekt in Onze boerderij bekende en onbekende boeren. Melkveehouder Willem uit het laatste seizoen van Boer zoekt vrouw over de weidevogel: "Ik zie dagelijks de hele keten van de schepping langskomen."

Bekend worden door Boer zoekt vrouw, dat hoefde niet zo nodig voor de vriendelijke melkveehouder Willem. “Omdat ik in de webserie zat, valt dat gelukkig mee.” Over deelname aan Onze boerderij hoefde hij echter niet na te denken. “Over mijn werk praat ik makkelijker dan over romantiek”, lacht hij.

Natuurmens

Hij is dol op zijn boerderij, maar verdient niet genoeg om er, samen met zijn moeder, van te leven. “Ik heb een kleinschalig bedrijf met 41 melkkoeien. Daarom doe ik hovenierswerk ernaast, en ben ik parttime schoorsteenveger-assistent. Ook hartstikke leuk hoor!” Wat hij het mooiste vindt aan het boerenleven? “Ik ben een natuurmens, ik loop naar buiten en zie elke dag weer de hele keten van de schepping langskomen. Er kruipt een pier uit de grond, een vogel eet ’m op, die vogel maakt een nest, een torenvalk pikt daar weer een kuiken uit, zo loopt die cirkel maar door.”

Grutto

Weidevogelbescherming staat hoog op zijn agenda, een vrijwilliger helpt hem daarbij. Willem heeft met name de grutto in zijn hart gesloten. Hun leefgebied wordt ernstig bedreigd, de aantallen nemen af. “De politiek is op het gebied van landbouw helaas meer van het crisisbeheer, er speelt een onderwerp, een jaar of twee later is er weer een ander thema dat overheerst. Visie en meer geld is nodig. Als je een boer zover wil krijgen dat hij zich richt op weidevogelbeheer, moet ook de huidige toeslag omhoog voor het later maaien of het ontzien van bepaalde weiden omdat er wordt gebroed.”

Zijn geliefde grutto is trouwens alweer vertrokken richting Afrika. “Op dit moment zie ik alleen scholeksters en kieviten op het land. Maar ook van hun geluid word ik heel blij.”

Onze boerderij | zondag | NPO 1 | 20.25 uur

Meer over