Boer Zoekt Vrouw: 10 moeilijke momenten met Boerin Bertie

4.3 miljoen mensen zagen hoe Bertie koos voor Esther. Daarmee kwam voor de Zeeuwse een helse logeerweek ten einde die ze op een schaal van 0 tot 10 regelmatig een 11 moeilijk noemde. Reden genoeg de tien dieptepunten door te nemen.

In de eerste afleveringen van Boer Zoekt Vrouw leek Bertie vooral een vrolijke meid die precies wist wat ze wilde. Natuurlijk kwam ze soms wat gereserveerd over, maar dat weerhield de vrouwen er niet van op haar oproep te reageren. Uiteindelijk mochten Ciska, Katherine en Esther afreizen naar de boerderij van de 40-jarige akkerbouwster. Daar ging het al snel mis. 

10) Boerin Bertie legt haar vrouwen op de kinderkamers

Bij binnenkomst werd direct duidelijk waar het drietal zou logeren. De twee jonge kinderen van Bertie, die we de hele serie nog niet gezien hebben trouwens, hadden ongetwijfeld geheel vrijwillig hun kamers afgestaan aan mama's mogelijke nieuwe vriendinnen. Op zich een prima oplossing als je ruimtegebrek hebt, maar Bertie zit niet om een kamer (of zakcentje) verlegen. Ze bleek multimiljonair te zijn met 60 hectare grond en diverse hypotheekvrije huizen op haar naam. 

9) Boerin Bertie is geen keukenprinses

Als de liefde van de man door de maag gaat, hoe zit dat dan bij vrouwen? Bertie laat het geroer in potten en pannen liever aan anderen over. Ook boodschappen doen wil er nog weleens bij in schieten, daarom heeft ze er geen moeite mee na een dag hard werken een frietje te eten of een pizzaatje te halen. Lekker en makkelijk, maar samen koken is juist een uitstekende manier om elkaar beter te leren kennen. Uiteindelijk koken de vrouwen van Bertie zelf en wat er op het menu staat, valt te raden: stamppot. Dat vinden alle aanwezigen namelijk lekker.  

8) Boerin Bertie laat de stilte spreken

Echt gezellig wil het maar niet worden op de boerderij. Het grijze, grauwe weer in de eerste dagen helpt al niet mee, maar Bertie doet ook weinig moeite haar vrouwen te leren kennen. Tegen de camera's vertelt ze moeite te hebben zichzelf bloot te geven en het initiatief te nemen. Haar dates doen hun best het gesprek op gang te houden, maar dat blijkt grotendeels tevergeefs. De scenes waarin ze met z'n allen stilzwijgend aan tafel hun lauwe friet naar binnen werken zijn veelzeggend in hun pijnlijkheid. Op de vraag wat ze zoekt in een partner, antwoordt Bertie zonder een greintje ironie dat ze iemand wil om goede gesprekken mee te voeren.  

7) Boerin Bertie kan niet kiezen 

Na twee dagen waarin meer regen dan woorden vielen, komt Yvon Jaspers langs op de boerderij om te horen wie Bertie als eerste naar huis stuurt. De spanning hangt merkbaar in de lucht, maar de besluitloze boerin heeft de knoop nog niet door kunnen hakken. Yvon weet het goed gemaakt: Bertie krijgt een dag extra de tijd om haar keus te maken en vol goede moed besluit ze die avond met haar vrouwen een film te gaan kijken. Heel gezellig, maar van elkaar beter leren kennen is weinig sprake.

6) Boerin Bertie als bron van troost en steun

Boer Zoekt Vrouw is een snelkookpan van emoties, zowel voor de boeren als de kandidaten. Na het uitstellen van het keuzemoment wordt het kandidate Katherine allemaal even teveel. Ze barst op de slaapkamer in tranen uit en wordt liefdevol getroost door Ciska,in theorie een van haar concurrentes. Bertie steekt even haar hoofd door de deuropening, vraagt aan de snotterende vrouw of het gaat en verdwijnt daarnaa om lekker te douchen. Later die avond maakt Katherine een wandelingetje met Bertie en vraagt ze de boerin wat ze in haar ziet. De altijd invoelende Bertie stelt opnieuw niet teleur en antwoordt de naar bevestiging hunkerende vrouw dat 't haar 'aardig brede interesse is'. Er zijn sollicitatiegesprekken die intiemer verlopen.

5) Boerin Bertie en de vrouw die de eer aan zichzelf hield

Een dag later lijkt er voor Bertie geen ontkomen meer aan: ze moet wel kiezen. Of toch niet? Inmiddels heeft kandidate Ciska het helemaal gehad met de stugge Zeeuwse. Ze voelt absoluut geen klik en houdt de eer aan zichzelf. Nadat ze Bertie zelf heeft verteld dat ze haar koffers pakt, gebeurt er iets opmerkelijks: alle ongemakkelijke spanning tussen de twee valt weg en ze praten ineens hondertuit. Het kan dus toch! Een paar weken later zou Ciska een nieuwe liefde vinden, ditmaal via dating app Tinder.

4) Boerin Bertie en de semi-erotische kaasfondue

En toen waren er nog maar twee. Katherine, die heel erg worstelt met haar gevoelens voor Bertie en Esther, die na lang twijfelen over haar geaardheid bij de boerin voor het eerst vlinders voelde. Hoog tijd om de vriendinnen van Bertie te leren kennen, de dames komen gezellig eten en wat schaft de pot: kaasfondue. Om het allemaal nog net wat spannender te maken, spreken ze onderling een regel af: wie een stukje brood van z'n prikkertje in de fonduepan laat vallen, moet de persoon naast hem zoenen. Best wel ongemakkelijk, maar niet voor Esther die naast Bertie zit en haar kans grijpt een zoen op de mond te geven. Bertie schrikt er zelf ook van. 

3) Boerin Bertie, de deksel en het gedroomde potje

Als de logeerweek op z'n einde loopt, wordt pijnlijk duidelijk dat er een groot verschil zit tussen Katherine en Esther. Waar de eerste de situatie zo nuchter mogelijk probeert te benaderen, is Esther volledig verkocht. Ze neemt zonder enig gevoel voor ironie het gezegde "op ieder potje past een deksel" in de mond en voor haar is Bertie het gedroomde dekseltje. Katherine noemt dat later voor de camera onzin, er zijn immers meer potjes (en deksels).

2) Boerin Bertie en de koude oorlog

En daarmee zijn de messen geslepen, Katherine en Esther zetten de eindspurt in om de gunst van Bertie voor zich te winnen. Beiden maken er geen geheim van dat ze elkaar hooguit tolereren. Als Bertie deze koude oorlog al doorheeft, dan laat ze het niet merken. Ze is sowieso te druk met het werk op de boerderij. Stoer als ze is, staat Bertie zelf op de ladder, kettingzaag in de hand, om wat bomen bij te snoeien. Aan haar twee vrouwen de taak de takken op te rapen, wat ze braaf doen in een poging maar in de gunst te vallen. Uiteindelijk mag een dolblije Esther, als beloning, bij Bertie in de tractor om het land door te ploegen.

1) Boerin Bertie en haar alleszeggende verzorgpony 

Bertie is niet alleen akkerbouwer, ze heeft ook dieren en houdt zelf enorm van paarden, zoals haar pony Darth Vader. Het dier, droevig turend met de hoeven in de Zeeuwse modder, vat het leed dat logeerweek heet uitstekend samen. En volgens sommige Twitter-gebruikers gaan ze naar dezelfde kapper. 

Meer over: